tiistai 9. kesäkuuta 2020

Taavi Soininvaara: Pakonopeus

Taavi Soininvaaran trillereitä on käännetty muille kielille, esimerkiksi saksaksi. Siksi ajattelin tarkistaa, miten hän kirjoittaa. Luettavaksi valikoitui hieman sattumalta Pakonopeus, joka on Leo Kara -sarjan toinen kirja. Ensimmäinen osa Kriittinen tiheys olisi ollut hyvä lukea ensin, vaikka Pakonopeuden voi lukea myös itsenäisenä teoksena.

Leo Kara on YK:n huume- ja rikostoimiston pääjohtajan erityisavustaja asemapaikkanaan Wien. Toinen suomalainen päähenkilöksi katsottava hahmo on juristi Kati Soisalo, jonka Vilma-tytön kaappauksesta Pakonopeus alkaa.

Tyypillisen trillerin tapaan seurattavia henkilöitä on paljon, ja tapahtumapaikat vaihtuvat pikatahtiin Dubrovnikista Valko-Venäjälle, Ylämaan syrjäkyliltä italialaiseen pikkukaupunkiin ja Lontooseen. Kansainvälinen rikollisuus, ihmiskauppa ja huumeet ovat tutkinnan kohteena, samoin kuin salaperäinen järjestö, joka kehittää uusia aseita, joihin tarvitaan harvinaisia metalleja kuten iridiumia. Kaikkeen tähän sotketaan vielä suomalainen korruptoitunut poliisi ja talouselämän johtohenkilöistä muodostuva salaseura. Nuo viimeksi mainitut heikensivät uskottavuutta huolimatta siitä, mitä Suomen poliisilaitoksesta on viime vuosina tullut ilmi.

En ole lukenut paljonkaan trillereitä, mutta lukemissani ihmiset ovat olleet tyyppejä, hahmotelmia, joita tarvitaan juonen vuoksi. Pakonopeudessa Karalla ja Soisalolla on menneisyys. He ovat kokeneet kovia, ja kokevat tässäkin. Molemmat ovat kovin äksyjä ja helposti kiivastuvia eli aika epämiellyttäviä. Kovista kokemuksistaan huolimatta he eivät synnyttäneet empatiaa.

Lajityypistä pitäville Pakonopeus on varmasti ihan mieleistä luettavaa.
Luetut.net
Taavi Soininvaara: Pakonopeus
Otava 2010, 446 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.