lauantai 13. kesäkuuta 2020

Ian Rankin: Koiratkin irrallaan

Olen lukenut muutaman Ian Rankinin John Rebus -dekkarin sarjan alkupäästä. Koiratkin irrallaan on paljon tuoreempi. Se on sarjan 20. kirja, ja sen jälkeen on ilmestynyt vielä ainakin kaksi seuraavaa.

John Rebus on ollut eläkkeellä muutaman kuukauden ja alkaa pitkästyä. Tässä kirjassa hän saa uuden uskollisen ystävän, joka varmaan helpottaa eläkepäivien yksinäisyyttä. Ennen sitä Edinburghissa alkaa tapahtua. Eläkkeellä ollut tuomari murhataan, vankilasta päässyttä tunnettua rikollista ammutaan ja glasgowlainen rikollispomo yrittää vallata markkinoita. Rebus pyydetään auttamaan tutkimuksissa konsultoivana etsivänä. Hänen yhteyksiään alamaailmaan tarvitaan.

Edellinen lukemani Rebus-dekkari Kuurupiilo on aivan sarjan alusta. Koiratkin irrallaan ja Kuurupiilo muistuttavat toisiaan joissakin kohdin, esimerkiksi sikäli, että molemmissa rikosten taustalla on henkilöitä, joiden yhteiskunnallinen asema on korkea.

Näissä uudemmissa Rebus-kirjoissa on mukana komisario Malcolm Fox. Kirjan alusta voi päätellä, että Foxia ei ole pidetty työyhteisössä kovinkaan hyvänä poliisina. Nyt hän toimii oma-aloitteisesti ja menestyy niin hyvin, että saa kiitosta jopa Rebusilta.

En ole käynyt Edinburghissa, vaikka olen pitkään halunnut mennä sinne. Nykyisissä olosuhteissa pitää matkustamisen sijasta tyytyä Rebus-dekkareihin.
Luetut.net
Ian Rankin: Koiratkin irrallaan
Suomentanut Ulla-Ekman Salokangas
Blue Moon 2018, 387 s.
Englanninkielinen alkuteos Even Dogs in the Wild 2015

6 kommenttia:

 1. Rankin on onnistunut hyvin sarjassaan ja hahmoissaan.
  Rebus, joka kulkee omia polkujaan, ei kuvia kumartelee vaan oikoo mutkat suoriksi, on persoona, joka ei ummehdu, vaan säilyttää sympaattisuutensa ja kiinnostavuutensa. Mukavaa luettavaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkässä kirjasarjassa päähenkilö on oleellisen tärkeä. John Rebus hoitaa homman hyvin.

   Poista
 2. Rebus on sympaattinen hahmo. Kirjoissa on myös huumoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukkanen huumoria ja vain vähän väkivaltaa. Sopii ainakin minulle.

   Poista
 3. Rebus-sarja on eräs dekkarisuosikkejani, ja sarjan taso on mielestäni säilynyt hyvänä. Foxin mukaan tulo sarjan henkilökaartiin on ollut hyvä juttu, hänen hahmonsa on aika moniulottoinen. Edinburgh on minullakin vierailulistalla, kaupungissa taitaa olla ihan kierroksia tarjolla tämän sarjan tiimoilta. :)

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.