maanantai 22. kesäkuuta 2020

Nadeem Aslam: Kultainen legenda

Nargis on arkkitehti. Hän on kristitty, mutta on nuoruudesta saakka elänyt tekeytyneenä muslimiksi. Lily on köyhä kristitty, joka on tehnyt töitä Nargikselle ja tämän arkkitehtimiehelle Massudille. Nyt hän on rikšakuski. Helen on Lilyn tytär, jota lapsettomat Nargis ja Massud ovat kohdelleet kuin omaa lastaan ja jonka koulutuksen he ovat maksaneet yliopistoa myöten. Aysha on leskeksi jäänyt imaamin tytär. Imran on kashmirilainen, joka on tullut Pakistaniin islamistisissien koulutusleirille, mutta paennut sieltä, kun ei voinut hyväksyä sissien toimintatapoja.

Näiden ihmisten kohtalot kietoutuvat toisiinsa uskonnollisten ristiriitojen repimässä Pakistanissa. Kaksi tapahtumaa sattuu lähes yhtä aikaa. Lilyn ja Ayshan salattu suhde paljastuu. Kaupungilla tapahtuu välikohtaus, jossa ammutaan. Paikalla ollut Massud kuolee yhdysvaltalaisen agentin luotiin. Lilyn on kadottava heti, mutta pian myös Nargis ja Helen sekä heihin liittynyt Imran huomaavat, että heidän on paettava.

Kaikkien tapahtumien läpi Nargiksen mukana kulkee Massudin isän kokoama kirja, josta sanotaan:
”Siinä oli 987 sivua, ja se oli kunnianosoitus niille lukemattomille ajatuksille ja ideoille, jotka olivat matkanneet aikojen saatossa maailmankolkasta toiseen. Kirja osoitti, miten erilliset tapahtumat maailmanhistoriassa olivat vaikuttaneet toisiinsa, esitteli pimentoon jääneitä tai unohdettuja tapauksia, joissa jokin ihmisryhmä oli lisännyt toisen ryhmän onnea tai tietämystä. Traditiot ja historiat olivat aina sekoittuneet keskenään, eikä mikään sen paremmin idässä kuin lännessäkään ollut koskaan puhdasta.”
Kun sotilaat viiltelevät kirjan pilalle, Nargis ompelee sen sivuja kokoon kultalangalla. Rauhallisen yhteiselon tavoitetta korostaa myös saari, jolta Nargis, Helen ja Imran löytävät tilapäisen piilopaikan. Saarella on rapistunut moskeija. Sinne piti rakentaa myös kristittyjen kirkko ja hindutemppeli, mutta projekti oli kaatunut muslimien keskinäisiin riitoihin ja murhaan moskeijan rakentamisen jälkeen. Imranin mukana olo vie ajatukset myös valtioiden välisiin suhteisiin. Britannia alisti koko seudun valtaansa, nyt Intia alistaa Kashmiria.

Kultainen legenda on järkyttävä kirja siinä, että se saa ajattelemaan, mitä kaikkea ihmiset tekevät toisilleen, alistavat, kiduttavat ja tappavat. Kaikki tuo jonkun ajatusrakennelman vuoksi. Kirjassa itsessään on myös luottamusta, syvää ystävyyttä ja hapuilevaa rakkautta, eli sen lukemista ei tarvitse vältellä liiallisen synkkyyden pelossa.

Nadeem Aslam: Kultainen legenda
Suomentanut Kirsi Luoma
Like 2019, 378 s.
Englanninkielinen alkuteos The Golden Legend 2017

***********
Maailmanvalloitus: Pakistan.

4 kommenttia:

  1. Nadeem Aslam kirjoittaa upeita kirjoja. Upeita ja järkyttäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut hänen aikaisempia suomennettuja teoksiaan. Tämän perusteella kannattaisi.

      Poista
  2. Hyvä tietää, ettei ole liian synkkä. Minua on kiinnostanut tämä ja muutkin Nadeem Aslamin kirjat. Omassa hyllyssäkin odottaa yksi hänen romaaninsa, onkohan sen nimi Sokean miehen puutarha. Vielä en ole ehtinyt tutustua Aslamiin, mutta toivottavasti se ei enää siirry kovin kauas hamaan tulevaisuuteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kultaisen legendan perusteella voin suositella Aslamia.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.