perjantai 21. tammikuuta 2022

Eka Kurniawan: Kauneus on kirous

 

Indonesialaisen Eka Kurniawanin Kauneus on kirous on sukukronikka. Sen keskushenkilö on Dewi Ayu, josta tuli Halimandan kaupungin arvostetuin prostituoitu. Hänen isoisänsä oli hollantilainen tilanomistaja ja isoäitinsä tämän kaunis indonesialainen jalkavaimo. Dewi Ayu synnytti kolme toinen toistaan kauniimpaa tytärtä ja paljon myöhemmin vielä yhden tyttären, joka oli hänen toiveensa mukaisesti hyvin ruma, mutta jolle hän antoi nimeksi Kauneus. Synnytyksen jälkeen Dewi Ayu sanoi:

Suurempaa kirousta ei ole kuin synnyttää kauniita tyttöjä maailmaan, jossa miehet ovat häijyjä kiimaisia koiria.”

Halimandassa tapahtuu pienoiskoossa kaikki sama kuin koko Indonesiassa. Kun toinen maailmansota syttyy, hollantilaiset valloittajat pakenevat. Japanilaiset valtaavat kaupungin ja lähtevät, kun tappio häämöttää. Japanilaisten aikaan Dewi Ayu joutuu vankileirille, koska häntä pidetään hollantilaisena. Indonesialaiset voittavat itsenäisyyssotansa, ja hollantilaiset poistuvat lopullisesti. Kommunistit yrittävät vallankaappausta, mutta eivät onnistu, ja heidän toimintansa kielletään. Halimandan vahvoja miehiä ovat sissipäällikkö Shodancho, roisto Maman Gendeng ja kommunisti Kliwon. Heidän kaikkien kohtalot kietoutuvat Dewi Ayuun ja hänen tyttäriinsä.

Kirjan tyylilaji on maaginen realismi. Kaupunki on täynnä tapettujen haamuja. Haudankaivaja osaa kutsua kuolleiden henkiä. Itse Dewi Ayu nousee kuolleista oltuaan haudassa 21 vuotta. Juonen kannalta oleellinen tapahtuma on Dewi Ayun isoäidin katoaminen. Hän lensi pois kukkulalta, jolla oli tavannut viimeisen kerran indonesialaisen rakastettunsa.

Kauneus on kirous kertoo Indonesian historiaa kiedottuna sukutarinaan, jossa hollantilaisen tilanomistajan rikos ulottaa kirouksensa viidenteen sukupolveen saakka. Kirja on runsas, täynnä erikoisia henkilöhahmoja ja kohtaloita. Hieman toistoakin siinä on, mutta ei häiritsevästi. Kauneus on kirous sopii kaikille, jotka pitävät maagisesta realismista ja pitkistä aikakaarista.

Eka Kurniawan: Kauneus on kirous
Annie Tuckerin englanninnoksesta suomentanut Jaana Kapari-Jatta
Gummerus 2017, 495 s.
Indonesiankielinen alkuteos Cantik Itu Luka 2002

***********

Maailmanvalloitus: Indonesia.

Helmet-haasteessa Kauneus on kirous sopii kohtaan 36. Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää.

4 kommenttia:

 1. Mikä hämmästyttävä lataus!
  Kurniawan on luonut immersoivan ja sympatioita virittelevän teoksen,
  joka tempaisi lupaa kysymättä mukaansa uppo-oudoille vesille ja tapahtumavyyhtien sisuksiin. Kaunista ja hersyvää kerronnallista karnevaalia. Monta elementtiä, - yksi kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen keitoshan tämä on - vaati lukijalta myös tarkkuutta.

   Poista
 2. Kirja löytyy kirjahyllystäni ja toivottavasti lukemiseenkin löytyy joskus aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja tarvitsee aikaa. Ei ole kovin nopealukuinen.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.