keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Katri Merikallio: Tarja Halonen – Erään aktivistin tarina

 

Seurasin vuonna 2020 Helsingin virtuaalikirjamessuilla Katri Merikallion ja Tarja Halosen keskustelua. Jo silloin ajattelin, että Tarja Halonen – Erään aktivistin tarina kannattaisi lukea. Nyt kirja oli nostettu kirjastossa suositushyllylle, josta sen huomasin.

Kirja on Tarja Halosen elämäkerta, mutta se painottuu hänen toimintaansa kansalaisjärjestöissä. Halonen oppi jo kotoaan, että jos huomaa jonkun asian olevan väärin, se pitää yrittää korjata. Tuota ohjenuoraa hän on seurannut. Aktiivisuus ihmisoikeus- ja vähemmistöasioissa on vienyt hänet mm. seuraaviin järjestöihin, usein puheenjohtajaksi: Sexpo, Seta, Setlementtiliitto, Suomi-Chile seura, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto, Romaniasiain neuvottelukunta, Solidaarisuussäätiö. Halonen kertoo, miksi alkoi toimia juuri kyseisissä järjestöissä, millaisia haasteita hän kohtasi ja mitä sai aikaan. Romaniasiain neuvottelukunnan (Ronk) puheenjohtajaksi suostumisestaan hän sanoo:

En ajatellut silloin samoin kuin Setaan mennessäni, että nyt tulee tuulinen paikka, mutta myönnettävä on – Ronk oli aika vaativa homma.

Presidenttikausien jälkeen Halonen on jatkanut aktiivista toimintaa. Entisen presidentin arvovalta ja laajat verkostot olivat tarpeen, kun hän veti YK:n väestörahaston korkean tason työryhmää naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämiseksi.

Halonen on aina ollut kiinnostunut taiteista, joten hän on ollut mukana myös niihin liittyvissä järjestöissä kuten Työväen näyttämöiden liitossa ja Tuglas-seurassa. Vielä 2020-luvullakin Halosella on suuri joukko kotimaisia ja ulkomaisia luottamustehtäviä. Tavallinen lukija voi vain ihailla hänen tarmoaan ja jaksamistaan.

Kirjassa toistuvat usein sanat ihmisoikeudet, kansalaisjärjestö ja kansalaisyhteiskunta.

Monet aktiiviset kansalaiset puskevat yhteiskuntaa paremmaksi, vaikka tietävät, etteivät itse ehdi koskaan nauttia näiden muutoksien hedelmistä. Mutta tätä työtä tehdäänkin seuraavien sukupolvien vuoksi. Että niillä olisi hieman helpompaa.”

Muissa blogeissa mm. Annelin kirjoissa ja Kirjakaapin kummitus.

Katri Merikallio: Tarja Halonen – Erään aktivistin tarina
Into 2020, 247 s.

***********

Helmet-haaste: 26. Kirja liittyy kansalaisaktivismiin.

6 kommenttia:

 1. Halonen oli monella tapaa aiemmista poikkeava presidentti. Ei vain sukupuoleltaan, vaan myös tältä aktivistitaustaltaan. Vähäsen alkoi kyllä kiinnostaa tämä teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä teksti on aika puhekielenomaista. Haloselta on paljon suoria lainauksia. Sikäli helppoa ja sujuvaa luettavaa.

   Poista
 2. Ihailtava nainen. Kun asuin Kalliossa 90-luvulla, Halonen asui naapurissa. Olikohan hän silloin ulkoministeri... Joka tapauksessa hänet haettiin hienolla mustalla autolla töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, sinulla on Halosesta muistoja noin läheltä.

   Poista
 3. Tämä on kyllä kiinnostava teos ja avaa hyvin Halosen monipuolista kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi kirja antaa Halosesta hyvin sympaattisen kuvan, kaiken toimeliaisuuden ohella.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.