maanantai 30. toukokuuta 2022

David Grossman: Hevonen meni baariin

 

Eläkkeellä oleva toisen oikeusasteen tuomari Avishai Lazar on katsomassa stand up -esitystä. Esiintyjänä on hänen lapsuudenystävänsä Dovaleh Greenstein, joka on pyytänyt hänet paikalle. Miehet eivät ole tavanneet vuosikymmeniin. Avishai on suostunut vastentahtoisesti. Hän ei ymmärrä, miksi hänet on kutsuttu, vaikka Dovaleh yrittää selittää.

Kai minä haluan, että kerrot minulle, mikä tämä on, tämä juttu, joka minulla on…

Siis, niin kuin tiedät, mitä joku saa nähdessään minut? Mitä ihmiset tietävät katsoessaan minua… tätä juttua, joka minusta huokuu. Pysytkö kärryillä?

Kertojana on Avishai, joka esitystä seuratessaan kommentoi sitä ja yleisön reaktioita ajatuksissaan. Dovalehin jutut karkaavat käsistä. Hauskan illan sijasta kuuntelijat saavat sekavahkon tarinan lapsuuden traumasta, jota Avishai tajuaa olleensa todistamassa.

Mutta en kestänyt sitä. Häntä. Hänen ylämäkiään ja alamäkiään. Käänsin katseeni pois hänestä. Muistan liikkeen selvästi.

Dovalehin traagisen tarinan kertominen stand up -esityksenä on erikoista ja kekseliästä. Juttu poukkoilee välillä sinne tänne sivupoluille, ja on siinä vitsejäkin. Jotkut vitseistä, ainakin siirtokuntiin liittyvät, tuntuvat sellaisilta, että voivat olla aika uskaliaita Israelissa.

Hevonen meni baariin on niin intensiivinen, että kirjan haluaa lukea yhdeltä istumalta. Se on myös helppo kuvitella teatteriesityksenä. Sellaisia kirjan pohjalta onkin tehty.


David Grossman: Hevonen meni baariin
Englanninkielisestä käännöksestä suomentanut Arto Schroderus
Otava 2018, 196 s.
Hepreankielinen alkuteos Sus echad nichnas lebar 2014

7 kommenttia:

  1. Erikoinen teos, joka jätti lievän hämmennyksen valtaan: koomikko suoltaa vitsejään ja napsii yleisöstä kohteita nälviäkseen esim. habituksen pienestä koosta, porukka ei ota lämmetääkseen kuin hetkellisesti ja ystävälle, keski-ikäiselle tuomarille tilanne nostattaa kummeksuntaa ja hikeä pintaan...

    Omalla kohdalla pieni mutta täydelle pitämiselle jäi ilmaan, mutta päättelin sen johtuvan siitä, että stand-up ja meikätyttö eivät ole yhteensopivia;) Teatteriesityksenä olisi varmasti mainio ja lipunoston väärtti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä arvelin, että tässä on tarkoituksenakin aiheuttaa lukijalle välillä epämukava olo.

      Poista
  2. lainasin tuon hiljattain kirjastost mut ei tullut luettua

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Harmi. Tämä olisi ollut nopea lukea, ja minusta ihan hyvä.

      Poista
  4. Tämä kiinnostaa kovasti. Olen lukenut teoksen Kun Niina sai tietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle Hevonen meni baariin oli ensimmäinen Grossmanin kirja. Sen perusteella voisin lukea häneltä muutakin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.