keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Kirjabloggaajien joulukalenterin luukku 20: Kuvia Espanjasta

Kuva: Niina T.


Joulukalenterin luukussa 20 katsomme jouluisia kuvia Espanjasta. Espanjalaiseen jouluun kuuluvat jouluseimet. Niitä on kotona, kauppojen ikkunoissa, ravintoloissa, hotelleissa kaikkialla. Alla on Málagan katedraalin rappusille rakennettu seimi (siitä oli vaikea ottaa kuvaa, koska edessä oli portin ristikko ja ympärillä parveili katsojia). Toisen kuvan seimi oli erään liikkeen ikkunassa Córdobassa. Córdobassa järjestetään vuosittain seimikilpailu.



Jotkut seimiasetelmat kuvaavat joulun tapahtumia laajemmin. Yllä olevassa kohtauksessa itämaan tietäjät Baltasar, Melchor ja Gaspar tuovat Jeesus-lapselle lahjoja. Itämaan tietäjät (los Reyes Magos) ovat oleellinen osa espanjalaista joulua. He ovat perinteisesti tuoneet lapsille lahjat, ja vasta loppiaisena, ei suinkaan jouluaattona tai -päivänä. Espanjan kielessä ei edes ole omaa sanaa joulupukille. Siellä puhutaan Santa Clausista tai ranskalaisittain Papá Noelista. Tosin viime vuosina kaupallisuus ja ulkomaiset vaikutteet ovat johtaneet siihen, että lapsille on alettu antaa lahjoja myös jouluna. Mitäköhän suomalaiset lapset tästä tuumisivat? Lahjoja jouluna ja lahjoja loppiaisena.

Espanjassa on valtavan hienoja jouluvaloja. Kuuluisimpia ovat Málagan enkelivalot.

Jouluvaloja on kaikilla kaupunkien keskustojen kaduilla, ja tuntuu, että joka kadulla valoissa on oma kuviointinsa. Alla valoja Córdobasta ja Fuengirolasta.



Päivällä tunnelma ei ole kovin jouluinen, kun aurinko paistaa ja katujen varsille istutetut mandariinipuut tekevät hedelmää. Valoja löytyy yllättävistä paikoista kuten tähti hiljaisen asuntoalueen liikenneympyrästä.
Kun ilma on lämmin, joulukukkia voi pitää ulkona. Syklaamit ja joulutähdet ovat suosittuja.

Koska tämä on kirjabloggaajien joulukalenteri, niin edes yhdessä kuvassa pitää olla kirjoja. Mijaksen kirjaston ulkopuolelle oli rakennettu "kuusi", jonka koristeena on kirjankansia.

Joulukalenterin eilinen luukku aukesi blogissa Kirjan jos toisenkin ja huominen luukku löytyy blogista Hemulin kirjahylly. Kaikki luukut on listattu joulukalenterin organisoineessa blogissa Yöpöydän kirjat.

10 kommenttia:

  1. Upeita kuvia, kiitos! Olen ollut noissa maisemissa keväällä, kesällä ja syksyllä, mutta en koskaan joulun aikaan. Nyt tuntuu siltä, että joskus voisi käydä joulukuussa virittäytymässä jouluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Päivisin joulutunnelmaa oli vaikea tavoittaa, joskus melkein unohtui, että on joulukuu. Illan pimetessä joulu palasi. Fuengirolassa oli mukava joulutorikin, ja siellä suomalainen puodin pitäjä myymässä glögiä.

      Poista
  2. Itäsuomalaisena on vaikea kuvitella joulua ja joulutunnelmaa ilman lunta. Onneksi ei yleensä tarvitsekaan, vaikka on joskus oltu kyllä minimaalisella lumen määrällä joulun äärellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sininen taivas, aaltoileva meri ja parikymmentä astetta lämmintä eivät todellakaan tunnu jouluisilta. Joskus vaihtelu on kuitenkin mukavaa.

      Poista
  3. Ihana luukku! Voi että kuinka taas iloitsen bloggaajien joulukalenterista, mahtavaa että tänäkin vuonna löytyi jokaiselle luukulle ottaja. Ihan superia, kuinka erilaisia luukkuja on joka vuosi ja kuinka kaikista tulee hyvä mieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bloggaajien joulukalenteri on jo perinne - ja ihana sellainen.

      Poista
  4. Kiitos ihanasta luukusta, matkakuume nousee... Hyvää joulua 😊

    VastaaPoista
  5. Kiitos kuvamatkasta etelään. 😊 Olen jokunen vuosi sitten viettänyt pari joulua Kanarialla ja ulkona olevat joulutähti-istutukset ovat jääneet erityisesti mieleen. En ollut tullut ajatelleeksi, että ne voisivat olla myös ulkokukkia. 😏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ei meillä Suomessa. Syklaamit olivat minulle vielä isompi yllätys, en vain tullut ottaneeksi kuvaa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.