torstai 28. joulukuuta 2023

Asta Olivia Nordenhof: Löysää rahaa

 

Löysää rahaa on ensimmäinen osa seitsenosaiseksi suunnitellusta sarjasta, jonka aiheena on matkustajalautta Scandinavian Starin tulipalo. Onnettomuus sattui vuonna 1990, ja siinä kuoli 159 ihmistä. En muistanut onnettomuutta lainkaan, vaikka se tapahtui niinkin lähellä kuin Norjan ja Tanskan välisessä liikenteessä.

Nordenhof on kirjoittanut itsensä mukaan kirjaan. Hän selvittelee tulipalon taustoja, laivan epämääräisiä omistussuhteita, vakuutuksia, kokematonta miehistöä, huonosti hoidettua tutkintaa. Kyseessä oli ilmeisesti vakuutuspetos. Kaikesta tästä voi lukea myös netistä. Tutkintaa on jatkettu vielä 2000-luvulla.

Löysää rahaa on varsinaisesti kertomus pariskunnasta Maggie ja Kurt. Odotettavasti heillä on yhteys Scandinavian Stariin, mutta sen laatu selviää vasta kirjan lopussa. Heidän tarinansa olisi jo yksistään lukemisen arvoinen, niin hienosti Nordenhof sen kirjoittaa. Ajassa liikutaan eteen ja taakse. Kertomus etenee pirstaleisesti. Lukijan on kerättävä itselleen kokonaisuus. Maggien erikoislaatuinen tausta selviää ensin, Kurtin vasta myöhemmin. Suhteen tilasta 1980-luvun alkupuolella aloitetaan.

Eilen Kurt päätti tavanomaisesta poiketen viettää illan Maggien seurassa olohuoneessa. Se ei selvästikään ollut Maggien mieleen. Maggie istui jäykästi sohvalla ja vilkuili Kurtia syrjäkarein kuin harmaahaikara, vain silmät liikkuivat. Kurt halusi sanoa jotain, sitoa heidät samaan tilaan, mutta Maggie imi sanat mykkyyteensä jo ennnen kuin Kurt ehti ajatella niitä.

Löysää rahaa oli minusta erinomainen kirja. Toivottavasti jatko suomennetaan myös. Sarjan toinen osa on ilmestynyt Tanskassa tänä vuonna. Ainakin blogeissa Donna mobilen kirjat ja Mummo matkalla kirjasta on pidetty myös.


Asta Olivia Nordenhof: Löysää rahaa
Suomentaneet Aino Ahonen ja Vappu Vähälummukka
Teos 2021, 146 s.
Tanskankielinen alkuteos Penge på lommen 2020

8 kommenttia:

  1. Hyvä tietää, että se toinen osa on tulossa. Kummastelin silloin mielessäni, kuinka kirjailija voikin noin tarkasti tietää että tulee noin monta osaa ja juuri 7. Muistin heti kirjan kun näin otsikkosi ja että se teki suuren vaikutuksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain kirjan lukemiseen vinkin juuri sinun blogistasi. Kiitos!

      Poista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta! En ole itsekään kuullut tapauksesta, mutta toisaalta synnyin vasta neljä vuotta myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun olisi ikäni puolesta pitänyt muistaa Scandinavian Starin tulipalo, mutta enpä muistanut.

      Poista
  3. Kiitos vinkistä, täytyy ottaa lukulistalle. Kannen perusteella en olisi kiinnittänyt huomiota, ei houkuta sen enempää väritys, kuva kuin nimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimi johtaa ajatukset aivan toisentyyppiseen kirjaan, mutta sille on kyllä olemassa selitys.

      Poista
  4. Kiitos kirjavinkistä ja Hyvää Uutta Vuotta 2024!

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.