sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Böll, Köln ja kirjat

Vietin muutaman päivän Kölnissä. Köln on Heinrich Böllin kaupunki. Siellä on Heinrich-Böll-Archiv hänen työtään kunnioittamassa.  Arkistoa ei ole tarkoitettu tavallisille turisteille. Heinrich-Böll-Platz on hienolla paikalla aivan tuomiokirkon vieressä.
Kirjojen ystävän kannattaa vierailla kirjakahvila Goldmundissa. Nimi lienee peräisin Hessen kirjasta Narkissos ja Kultasuu. Kahvilassa on mukavan eloisa ilmapiiri. Seinät ovat täynnä kirjahyllyjä. Kirjat ovat vapaasti luettaviksi. Niitä voi myös ostaa eli kahvila toimii antikvariaattina. Ruokakin oli hyvää, söin siellä lounaan. Goldmund ei ole aivan Kölnin keskustassa, mutta sinne pääsee muutamassa minuutissa sekä metrolla että paikallisjunalla.

Koko matkani ajan oli kylmä. Olin pukeutunut asianmukaisesti, mutta välillä teki mieli mennä lämmittelemään, esimerkiksi kirjakauppaan. Enkä ostanut enempää kuin kolme kirjaa. Seuraavassa kuvassa ovat tähän mennessä Saksasta ostamani kirjat.
Nollista ja Dickensistä olen jo kirjoittanut.  Schlinkin Liebesfluchten on vielä kesken. Kölnistä ostamani kirjat:
 • Heinrich Böll: Doktor Murkes gesammeltes Schweigen und andere Satiren
 • Christa Wolf: Unter den Linden
 • Donna Leon: The Girl of His Dreams
En tiedä, pystynkö lukemaan Bölliä ja Wolfia saksaksi, mutta aion yrittää. Leonin kirjan ostin, koska välillä aivoni lakkaavat ymmärtämästä saksan lauserakenteita, ja tarvitsen jotakin kevyempää luettavaa.10 kommenttia:

 1. Rakastan kahviloita, joiden yhteydessä on kirjakauppa. Suomessa ei sellaisia järin montaa ole, ikävä kyllä.

  Luin Christa Wolfista Rauni Paalasen kirjasta "Äiti ja aate", josta kirjoitin blogiinikin jokin aika sitten. Aiemmin CW oli minulle täysin tuntematon nimi. Oletko sinä lukenut häntä aiemmin?

  Minun aivoni eivät ymmärrä saksaa ollenkaan, vaikka olen sitä koulussa joskus 5 vuotta lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Christa Wolfin kirjat Kassandra, Medeia ja Kesänäytös. Kassandra on yksi parhaita koskaan lukemiani kirjoja. Medeiakin on hyvä, mutta Kesänäytös on tavanomainen. Kun Grassille annettiin Nobel vuonna 1999, odotin, että palkinto olisi myönnetty Wolfille.

   Poista
  2. Christa Wolfilta olen lukenut Medeian, joka on yksi vaikuttavimmista lukemistani kirjoista. Olin lukenut Euripideen kreikkalaisen tragedian Medeian vähän aikaisemmin ja se on olennnainen osa Wolfin Medeiaa, koska kirjoilla on intertekstuaalinen suhde. Kassandran aion myös lukea pian!

   Poista
  3. Kuten tuossa jo Jaanalle vastasin, niin minusta Kassandra on vieläkin parempi kuin Medeia.

   Poista
 2. Eikö Kölnin tuomioikirkko ole kuuluisa, Saksassa en ole käynyt, mutta historiankirjassa lienee ollut kuva kirkosta, joka taustalla ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kölnin tuomiokirkko on todella kuuluisa. Luulen, että minullekin on jäänyt alitajuntaan kuva jostakin hitoriankirjasta. Menin Kölniin nimenomaan nähdäkseni tuomiokirkon! Kirkkoa on alettu rakentaa vuonna 1248. Lopullisesti se tuli valmiiksi 1880. Toisessa maailmansodassa tuomiokirkko kärsi pahoja vaurioita, mutta se korjattiin jo 1950-luvulla. Kirkon toisessa tornissa on näköalatasanne, johon vie 533 porrasta. Kiipesin sinne - kannatti, näkymät ovat hienoja.

   Poista
 3. Kah, olen pari kertaa Kölnissä käynyt mutta Heinrich-Böll-Platzilla ei ole tullut käytyä, pitänee jossain vaiheessa suorittaa kirjallinen pyhiinvaellusmatka (pyhiinvaellusmatkan motivaatio kasvaa toki siitä että kaupungissa on myös pyhän Albertus Magnuksen hauta...)
  Kölnin Dom on tosiaan vaikuttava, goottilaisen arkkitehtuurin näyttävimpiä rakennuksia ja esiintyy monissa historiankirjoissa, turistioppaissa jne. Ja helpottaa kovasti Kölnissä liikkumista, eksymistä ei tarvitse pelätä kun Domin tornit näkyvät kaikkialle kaupunkiin, niistä saa aina suunnan ja sijainnin.
  Mutta kirkkoarkkitehtuurin ja vanhemman kuvataiteen ystävänä toki vinkkaan että kaupungista löytyy myös useita muita hienoja vanhoja kirkkoja ja museoissakin on runsaat valikoimat keskiaikaista taidetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että Kölnissä ei voinut eksyä! Jos joku on kiinnostunut vanhasta kirkkoarkkitehtuurista, niin Köln on juuri oikea paikka. Kuvataiteessa pidän itse enemmän modernista ja nykytaiteesta, siksi kävin Ludwig-museossa ja Käthe Kollwitz -museossa, mutta jätin lyhyellä matkallani keskiaikaista taidetta esittelevät museot käymättä.

   Poista
 4. Hei Margit tulipas ikävä Kölniin! Minulla on ollut Domista kehystetty valokuvakin joskus seinällä. Minusta se on olennainen osa kaupunkia ja olen rynnännyt junasta suoraan katsomaan, kun se kohoaa mahtavana ja vaikuttavana edessäni. Varsinkin iltavalaistuksessa! On ne hengästyttävät portaatkin tullut kiivettyä! Siinä Reinin joen varrella on niitä ihastuttavia kahviloita tai ravintoloita, joissa on kesällä varsinkin ihana istua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dom on todella vaikuttava! Valitettavasti nyt Kölnissä oli niin kylmä, ettei ulkona istumista voinut ajatellakaan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.