tiistai 10. huhtikuuta 2012

Donna Leon: The Girl of His Dreams

Olen lukenut aiemmin muutaman Donna Leonin dekkarin suomeksi. Niissä on sama ongelma kuin muissakin pitkissä dekkarisarjoissa: en aina muista, mitä sarjan kirjoja olen lukenut. Kirjan The Girl of His Dreams takakansitekstistä tiesin heti, että tätä en ole lukenut. Kirja on suomennettu nimellä Unelmien tyttö.

Donna Leonin kirjojen tapahtumapaikka on Venetsia, jossa kirjailija nykyisin asuu, vaikka on kotoisin Yhdysvalloista. Päähenkilö on Commissario Guido Brunetti, joka tuntuu olevan Venetsian ainoa (melkein) rehellinen, lahjomaton ja oikeudentuntoinen poliisi. Brunettin vaimo Paola on englantilaiseen kirjallisuuteen erikoistunut yliopiston opettaja ja venetsialaisen mahtisuvun tytär. Heillä on kaksi nyt jo teini-ikäistä lasta.

Tämä kirja alkaa kovin hitaasti. Varsinainen tutkittava rikos tapahtuu vasta sivulla 109. Sitä ennen on kirjailijalle tavalliseen tapaan arvosteltu korkeampien poliisiviranomaisten toimintaa, ja tällä kertaa runsaasti sivuja on käytetty myös katolisen kirkon arvosteluun. Kirjan alkupuolella Brunetti tutkii ystävänpalveluksena hämäräperäisen saarnaajan toimia, mutta yllättäen nuo toimet eivät ole millään tavalla kytköksissä muihin tapahtumiin – ellei yleistä kieroilua voi pitää kytkentänä.

Varsinainen tutkittava asia on pienen romanitytön kuolema. Tapaturma, tappo vai murha? Romaniyhteisön kautta Leon kirjoittaa hyvin ajankohtaisesta eurooppalaisesta asiasta, Itä-Euroopasta länteen suuntautuvasta maahanmuutosta. Leonin kirjoille tyypilliseen tapaan kaikkia asioita ei selvitetä, ja tyypillistä on sekin, että epäillyllä on niin korkea-arvoisia suhteita, ettei Brunettin esimies hyväksy edes hänen epäilemistään.

Leonin kirjoissa on oma viehätyksensä, josta suuri osa tulee Venetsiasta, vaikka – voih – en olekaan käynyt siellä. The Girl of His Dreams ei kuitenkaan ole sarjan parhaita kirjoja. Toistoa alkaa olla liikaa. Tämä on 17:s Guido Brunetti -kirja ja kolme uudempaakin on jo ilmestynyt.

Suomenkielisestä kirjasta löytyy arvio esimerkiksi blogeista Ja kaikkea muuta ja Kirsin kirjanurkka.


Donna Leon: The Girl of His Dreams
Arrow Books 2009. 307 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.