maanantai 19. elokuuta 2013

Maupassant: Koe (Kide-haaste)

Luettu 6/6
Kide-novellihaasteen lopuksi päätin lukea Guy de Maupassantia, novellitaiteen mestaria. Koe on lyhyt ja tiivis. Sen rakenne on klassinen: päähenkilöiden ja alkutilanteen esittely, ristiriita, käännekohta. Avoimeksi jää, mitä loppukohtauksen jälkeen tapahtuu.

Herra Bondelin jätettyä liike-elämän aviopari Bondel elelee muuten rauhassa, mutta nahistelee usein, koska ei ole muutakaan tekemistä. Kerran päädytään riitelemään miesten kyvystä huomata vaimon uskottomuus. Riidan lopuksi vaimo tulee sanoneeksi herra Bondelille, että tämä on yhtä tyhmä kuin muut, ei olisi huomannut mitään.

Ajatus jää kytemään ja herra Bondel keksiikin mahdollisen entisen rakastajan, miehen, jonka ystävä hän on itse, mutta jota vaimo ei ole vähään aikaan voinut sietää. Hän menee ystävänsä luo ja suostuttelee tämän lähtemään heille kotiin arvellen, että huomaa totuuden vaimon tavatessa miehen yllättäen. Niin käykin.
”Ja siinä heitä katsellessaan Bondel tunsi jäätyvänsä päästä jalkoihin aivan kuin hänet olisi kastettu kylmään kylpyyn.”

Koe on yksi kokoelman Huviretki ja muita kertomuksia neljästä novellista. Niissä kaikissa on joku moraaliin liittyvä asia, jota Maupassant ei suinkaan käsittele tuomitsevasti, vaan oikeastaan päinvastoin. Novellit ovat myös hienovaraisen eroottisia. Niminovellissa Huviretki kuvataan nuorten rakastelua metsikön suojassa satakielen kautta.
”Lintu vaipui hurmioon, sen ääni kiihtyi hitaasti kuin syttyvä tulipalo tai roihuava intohimo säestämään puun alla räiskyviä suudelmia. Sitten se päästi valloilleen koko kurkkunsa kiihkon. Pitkään tajuttomaan huutoon se soinnutti valtavia kouristuksia.”
Jos joku kaipaa luettavakseen hyviä novelleja, niin suosittelen Guy de Maupassantia.

Guy de Maupassant: Huviretki ja muita kertomuksia
Suomentanut Annikki Suni
Arvi A. Karisto Oy 1983, 95 s
Ranskankieliset novellit kirjoitettu 1880-luvulla

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä novellikokoelmalta - pitänee pistää omallekin lukulistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maupassantilta on suomennettu useita novellikokoelmia; niistä voi valita luettavaksi minkä tahansa!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.