sunnuntai 11. elokuuta 2013

Günter Grass - Haus Lyypekissä

Lyypekissä on ollut vuodesta 2002 lähtien nobelisti Günter Grassille omistettu museo. Günter Grass - Haus  on Lyypekissä, koska Grass asuu lähistöllä. Grass ei kuulu suurimpiin suosikkeihini, vaikka Peltirumpu onkin hieno kirja, mutta kun olin Lyypekissä, kävin tietysti hänen museossaan.

Pihalla on Grassin veistoksia. Grass on koulutettu kuvanveistäjä ja graafikko. Museon ensimmäinen kerros on ryhmitelty kuuden teeman ympärille, esimerkiksi ”We are still asking ourselves: How did it come about?” (kansallissosialismista seurauksineen) ja ”What am I, writer or draughtsman?”. Grassin omien tekstien, lehtileikkeiden ym. lisäksi näytteillä on teemoihin liittyvää Grassin grafiikkaa. Kaikki tekstit ovat saksaksi, mutta halutessaan saa englanninkielisen tiivistelmävihkosen.

Toisessa kerroksessa on vaihtuvia näyttelyitä. Nyt siellä oli Markus Lüpertzin taidetta. Hänen veistoksensa olivat hyvin omaperäisiä ja aika jännää katsottavaa.


Grass-Haus vasemmalla

4 kommenttia:

 1. Grassilta en ole lukenut edes sitä Peltirumpua, saksalaisilla on yllättävän monta hyvää tai palkittua kirjailijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut Grassia vain vähän, Peltirummun ja Kampelan. Kampelasta en pitänyt.

   Poista
  2. Minä olen lukenut Grassilta toistaiseksi vain Minun vuosisatani -novellikokoelman, mutta se oli mielestäni oikein hyvä tapa aloittaa kirjailijaan tutustuminen. Kirja koostuu yhdestä novellista per viime vuosisadan vuosi ja oli oikein sujuvaa ja mukavaa luettavaa. Grass itse on myös muutaman novellin kertojahahmo.

   Poista
  3. Tuohan on kiva tietää Grassin novelleista!

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.