lauantai 5. huhtikuuta 2014

Ann Cleeves: Vera - Kuolonkukkia

Ann Cleevesin kirjojen pohjalta tehtyä televisiosarjaa on näytetty Suomessakin. Kirjan kannessa on Vera Stanhopen esittäjä. En katsonut sarjaa, enkä ole aikaisemmin lukenut Cleevesin dekkareita. Kuolonkukkia on ensimmäinen Vera Stanhopen tutkimuksista kertova kirja.

Nuori poika ja vähän vanhempi opiskelijatyttö murhataan. Murhilla on selvästi yhteys toisiinsa. Molemmat uhrit on asetettu dramaattisesti veteen kellumaan ja heidän ympärilleen on siroteltu kukkia. Tapahtumapaikka on sen verran pieni, että murhiin liittyvät ihmiset ovat tavalla tai toisella yhteydessä toisiinsa. On vanhoja koulu- ja opiskelukavereita, entisiä puolisoita, lintubongaajia. Yhteyksiä ilmenee melkein epäuskottavan paljon.

Cleeves on tehnyt Vera Stanhopesta sikäli tyypillisen poliisipäähenkilön, että Vera on omistautunut työlleen, hän on yksinäinen ja alkoholiongelma uhkaa. Toisaalta Cleeves on antanut Veralle epätavanomaisempia ominaisuuksia sekä käytökseen että ulkonäköön. Vera on lihava ja pitää itseään rumana. Hän ei viitsi huolehtia ulkonäöstään ja käyttää ulkoista olemustaan hyväksi kuulusteluissa. Hän korostaa kömpelöä käytöstään ja saa epäillyt aliarvioimaan itseään.
”Pahoittelen, että jouduimme pyytämään teidät tänne juuri ennen illallista”, Vera sanoi. Hän asettui kaikessa rauhassa paikoilleen, pudotti muka vahingossa paperit kassista laskiessaan sen lattialle ja nosti sitä vielä kerran etsiäkseen kynän.
Kuolonkukkia on aika tavanomainen englantilainen perusdekkari. Siinä ei ole mitään erikoista, mutta se sopii hyvin muutaman tunnin ajankuluksi työviikon jälkeen.

Ann Cleeves: Vera - Kuolonkukkia
Karisto 2012, 347 s
Suomentanut Annukka Kolehmainen
Kannen valokuva Helen Turton
Englanninkielinen alkuteos Hidden Depths 2007

2 kommenttia:

  1. Perusdekkari on hyvin sanottu tästä dekkarista. Pidin enemmän Cleevesin Shetlanti-sarjasta. Sitä suosittelen lämpimästi!

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.