torstai 7. elokuuta 2014

Kafkaa Prahassa

Vietin äskettäin muutaman päivän Prahassa. Olen käynyt siellä kerran aikaisemmin, 12 vuotta sitten. Silloin osallistuin opastetulle Franz Kafka -kävelykierrokselle, joka olikin oikein mukava. Oppaan johdolla kierreltiin Vanhankaupungin aukion ympäristössä katsomassa Kafkaan liittyviä paikkoja. Ryhmä oli pieni, meitä oli vain viisi osallistujaa, joten kaiken kuuli hyvin ja oppaalle voi tehdä kysymyksiä. Tämän kertaisella matkalla en tietenkään tehnyt uutta Kafka-kierrosta (en siksikään, että se ei olisi kiinnostanut matkaseuralaistani).

Sen sijaan pari muuta Kafkaan liittyvää ohjelmanumeroa kävin läpi. Vltava-joen rannalla lähellä Kaarlensiltaa on Kafka -museo. Museo on antoisa asianharrastajalle. Kafkan elämä ja tuotanto esitellään. Vitriineissä on muun muassa Kafkan käsin kirjoittamia kirjeitä (tai siis kopioita niistä) isälleen ja käsikirjoitussivuja. Jotta niitä pystyy lukemaan, täytyy osata saksaa.


Kafka asui jonkin aikaa Prahan linnan alueella Kultaisen kujan talossa numero 22. Nykyisin talossa on kirjakauppa.

Kafkan kantapaikkoihin kuului kahvila Louvre. En käynyt siellä, koska talo on remontissa, eikä kahvila niin ollen ollut houkutteleva. Itse asiassa kävelin kahvilan ohi sattumalta. Samoin sattumalta istahdin Kafka-kahvilaan aivan Vanhankaupungin aukion vieressä olevalla Kafkan aukiolla.
Seuraava ei liity Kafkaan, vaan toiseen kirjailijaan eli Jan Nerudaan. Hän kirjoitti Prahalaistarinoita Malá Strana -kaupunginosan ihmisistä ja hänelle on nimetty siellä katu, Nerudova. Katu on kapea, jyrkkä ja täynnä turisteja, koska sitä pitkin pääsee Prahan linnan luo. Liitän tähän kuvan Nerudovalta lähtevästä sivukadusta, jolle turistit eivät poikenneet (paitsi minä ja seuralaiseni).8 kommenttia:

 1. Olen ollut Prahassa niin monta kertaa, että nykyään melkein parasta siellä on nuo pienet sivukadut, joille ei ole samanlaista turistiryntäystä kuin tunnetuimmille väylille. Muun muassa Kaarlen silta oli viimeksi käydessämme niin täynnä turisteja, että alkoi melkein ahdistamaan. Luulenkin, että jos (tai kun) vielä joskus matkustan Prahaan, teen sen turistikauden ulkopuolella. Kaupunki on ihana, yksi rakkaimmista, mutta turistien määrä on jo liian suuri.

  Minäkin olen joskus Kafka-museossa vieraillut, mutta tuo Louvre-kahvila on jotenkin mennyt ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaarlensilta ja sinne Vanhankaupungin aukiolta johtava reitti olivat aivan mahdottomia. Hyvä että sekaan mahtui. Yritimmekin välttää pahimpia ruuhkapaikkoja matkan alun jälkeen.

   Poista
 2. Ihana Praha. Juurikin tuolta Kultaisen kujan talosta ostin vuosia sitten erinäistä Kafka-kamaa, kuten esim. hänen aforismejaan tsekiksi. Ei ole tullut vielä luettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jätin tällä matkalla suosiolla kaikki kirjatuotteet ostamatta, juuri kielen vuoksi.

   Poista
 3. Praha on upea. Minut vei sinne kattien World Show, mutta meillä oli koko perjantai aikaa tutustua kaupunkiin ja illat. Ehdottomasti haluan uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prahassa on kyllä näkemistä useammallekin matkalle. Ja tunnelmaa.

   Poista
 4. Tunnelma välittyy jo tästä jutustakin, kiitos siitä. Miten sopivaa, että kirjailijan ex-kotitalossa on kirjakauppa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos sain vähän oikeaa tunnelmaa juttuun!

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.