tiistai 21. helmikuuta 2017

Kate Atkinson: Eikö vieläkään hyviä uutisia?

Pidin Kate Atkinsonin kahdesta aikaisemmasta Jackson Brodie -dekkarista (Ihan tavallisena päivänä ja Kaikkein vähäpätöisin asia). Eikö vieläkään hyviä uutisia? ei miellyttänyt samalla tavalla.

Kirja alkaa menneisyydessä tapahtuneella julmalla ja selittämättömällä, vaikkakin selvitetyllä, rikoksella. Sen jälkeen ei tapahdu pitkään aikaan mitään. Henkilöitä esitellään. He eivät tunnu liittyvän toisiinsa. Koska kysymys on dekkarista, on tietysti selvää, että joku yhteys on tulossa. Jackson Brodiekin on eksyksissä, sekä kirjaimellisesti että omassa elämässään.

Sen lisäksi, että Eikö vieläkään hyviä uutisia? on sekava, siinä on liikaa yhteensattumia. Se sanotaan tekstissäkin useampaan kertaan: ”Yhteensattuma on vain selitys, jota ei ole vielä keksitty.” Kaikille yhteensattumille ei ollut ainakaan uskottavaa selitystä. Yhteensattumat vaivasivat minua myös kirjassa Kaikkein vähäpätöisin asia.

Valituksistani huolimatta kirja kelpasi ajankuluksi ja pään tyhjennykseen hiihtoloman aluksi. Oli siinä yksi mainio henkilöhahmokin, orvoksi jäänyt 16-vuotias Reggie (Regina), joka työnsi nenänsä joka paikkaan, oli parhaiten selvillä tapahtumista, eikä jäänyt koskaan sanattomaksi.

Kate Atkinson: Eikö vieläkään hyviä uutisia?
Suomentanut Kaisa Kattelus
Schildts & Söderströms 2013, 361 s.
Englanninkielinen alkuteos When will there be good news? 2008

***********
Laitan dekkarin Helmet-haasteessa kohtaan 24. Kirjassa selvitetään rikos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.