lauantai 11. helmikuuta 2017

Naisten aakkoset: M


Vuorossa on Naisten aakkosten kirjain M. Kysymykset:
 1. Kuka on suosikkikirjailijasi?
 2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?
 3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.
M oli helppo kirjain. Vastaukseni:
 1. Alice Munro. Nobelisti ja novellien mestari. Itsestään selvä valinta.
 2. Minna Sjöholm. Minna Sjöholm maalaa tunnelmallisia hämyisiä kaupunkikuvia. Hän on laittanut kotisivulleen nähtäväksi kymmenittäin maalauksiaan. Yksi niistä riippuu minun seinälläni.
 3. b) Margaret Mitchell. Mitchell julkaisi vain yhden romaanin, mutta se onkin sitten todella hyvä. Omasta Tuulen viemästäni ovat kansipaperitkin rispaantuneet monen lukukerran jälkeen.
Aikaisemmat aakkossarjan kirjoitukseni: ABCDEFGHIJK, L.

48 kommenttia:

 1. Mitcheliltä on ilmestynyt suomeksi myös novelli Paratiisisaari, jossa on myös hänen elämänkertatietojaan. Oletko lukenut sitä?
  Tuulen viemää on kyllä maailmankirjallisuuden ehdotonta huippua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että joitakin Mitchellin kirjoituksia julkaistiin postuumisti, mutta en ole lukenut niitä, en Paratiisisaartakaan.

   Poista
 2. Minulla on Tuulen viemää, juuri nuo kaksi osaa, lainassa parhaillaan kirjastosta. Ajattele, ensimmäinen kerta kun luen sen! Odotan sopivaa hetkeä jolloin voin lukea kaikessa rauhassa ja nauttia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, sinua odottaa ihana - mutta itkettäväkin - lukukokemus.

   Poista
 3. Mitchell tulee olemaam minunkin listallani, kunhan pääsen M-kirjaimeen. Muutoin on eri nimiä tulossa, vaikka Munrosta pidän minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitchell on varmaan monen suosikki. M-kirjaimessa on paljon tarjontaa. Mielenkiintoista nähdä sinun valintasi.

   Poista
 4. Munro ja Mitchell ovat tuttuja enkä ihmettele heidän päätymistään listallesi. Minna Sjöholmin teoksia kävin linkistä kurkkaamassa: hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin linkin Sjöholmin sivulle, koska hän on laittanut sinne niin hyvin teoksiaan nähtäville.

   Poista
 5. Kukaan noista naisista ei ole minulle kovin tuttu, mitä nyt Munron nimen tietenkin tunnistan. :) Mutta hauska haaste tämä, en tiennyt, että tällainen on menossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on oma haasteeni, jonka aiheen nappasin Ruotsista.

   Poista
 6. Mitchell tulee minunkin M-listalleni, vaikka Tuulen viemää on jo muutenkin listoillani esillä ollut - mitenkäs ohittaisin teoksen kirjoittajankaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin Tuulen viemää tulee vielä uudelleen esille.

   Poista
 7. Alice Munro on ihan huippu, yksi parhaista. Omassa hyllyssäni on kovin vähän M-alkuisia kirjailijoita, mutta Toni Morrisonin voisin sieltä nostaa kovien sarjaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla Toni Morrison tulee myöhemmin tähän sarjaan.

   Poista
 8. Yritän nyt tässä äkkiä miettiä, että keitä tulisi omalle M-listalleni, mutta lyö ihan tyhjää. Munro saattaisi kyllä päätyä minunkin listalleni, mutta toistaiseksi olen lukenut häntä liian vähän. Morrison olisi vahva ehdokas ja mieleen tulee myös Claire Messud, jolta tosin olen lukenut vain yhden kirjan, mutta se olikin kyllä aika järkyttävän vaikuttava ja intensiivinen kokemus.

  Kivoja nämä sun "kirjainpostaukset" :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista! Claire Messudista en ole kuullutkaan. Pitänee tutustua.

  VastaaPoista
 10. Olen lukenut Alice Munrolta Hyvän naisen rakkauden - se ei tehnyt minuun kovin suurta vaikutusta, mutta saatan palata hänen tuotantoonsa myöhemmin. Tuulen viemää en ole lukenut, mutta vanhemmillani on se kokoelmissaan, ja tarkoitus olisi joskus tarttua siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä Munroa että Tuulen viemää suosittelen, vaikka ovatkin kovin erilaisia.

   Poista
 11. Hauskoja tällaiset kirjainhaasteet. Munro on kyllä loistava. Odotan innolla tänä keväänä julkaistavaa uutta suomennosta Jupiterin kuut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Munrolta löytyy onneksi paljon luettavaa.

   Poista
 12. Tuulen viemää olen lukenut kertaalleen ja olihan se upea. Elokuvaversiosta en ole niinkään innostunut koskaan. Jäin tässä pähkäilemään, luinko heti perään myös Rhett-"jatko-osan" vaiko en. Alkaa olla vähintään viisitoista vuotta aikaa, eikä silloin ollut vielä blogeja, niin en muista😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän alkuperäisestä Tuulen viemästä niin paljon, että en ole "jatko-osiin" koskenut. Minä pidän myös elokuvasta ja olen katsonut sen useampaan kertaan.

   Poista
 13. Upeita maalauksia Minna Sjöholmilla (en ollut hänestä aiemmin kuullutkaan)! Voisin minäkin ottaa sieltä muutamat seinälleni. Munroa en ole lukenut, mutta harkinnassa on ihan yleissivistyksen nimissä kokeilla edes jotain teosta häneltä. Tuulen viemää on kyllä klassikko, jonka olen elokuvana katsonut varmaan sata kertaa, mutta kirjana lukenut vain kerran. Sen voisi joskus lukea uudelleen kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin Sjöholmin maalauksista heti, kun näin niitä ensimmäisen kerran yhdessä galleriassa. Sen jälkeen olen aina mennyt katsomaan, kun hänellä on näyttely Helsingissä.

   Poista
 14. Alice Munro, kyllä, helppo olla samaa mieltä kanssasi. Minna Sjöholm ei ole minulle tuttu, mutta googlasin hänen töitään. Suomalaisista M-kuvataiteilijanaisista valitsisin Marika Mäkelän, jonka laajan näyttelyn näin pari vuotta sitten Tampereella. Omalla seinällä hänen töitään ei valitettavasti ole. Tuulen viemää tuo mieleen varhaisteini-iän lukukokemuksen ja sen aiheuttamat voimakkaat tunteet. Pitäisi varmaan lukea uudestaan. Airi/Kirsinbookclub

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika Mäkelästä pidän myös, mutta valitsin tähän vähemmän tunnetun Minna Sjöholmin. Tuulen viemää on minulle jonkinlainen lohtukirja, vielä aikuisenakin.

   Poista
 15. Ei tule kyllä yhtään mitään mieleen, että mitä olisi omalla listallani M-kirjaimen kohdalla. Munroa yritin joskus lukea, mutten tykännyt ja Tuulen viemää roikkuu aina vaan sillä ikuisuusprojektien lukulistalla.

  -Veera

  VastaaPoista
 16. Mitchellin Tuulen viemää ihastutti paljon, kun luin sen muutama vuosi sitten. Munro on tuttu nimenä, mutten ole vielä lukenut yhtäkään teosta häneltä. Blogimaailmassakin hänen nimensä tulee vastaan niin usein, että pitää nostaa hänet lukulistalle jo senkin takia! M-kirjaimesta tulee totta kai mieleen myös Toni Morrison, johon tutustuin viime vuonna useamman kirjan verran sekä suomalaisista Aila Meriluoto, joka on yksi harvoja runoilijoita, joilta olen lukenut useamman runokokoelman.

  VastaaPoista
 17. Yhteisiä suosikkeja ovat Munro ja Mitchell, vaikka oman M-listani kärkeen nousikin etunimiämmiä: Margaret Atwood, Minna Canth, Minette Walters, Maarit Verronen, Marcia Muller...
  Kiva sarja tämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! M-kirjaimella alkavissa naiskirjailijoissa on valinnanvaraa.

   Poista
 18. Munrosta olen kyllä samaa mieltä. Olen lukenut häneltä vasta pari kirjaa, mutta haalinut hyllyyni (Valkoista tunkiota lukuunottamatta) kaikki hänen kirjansa. Todella hieno kirjoitustyyli ja mikä vahvuus tarinoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lukenut Munrolta juuri nuo kolme kirjaa, jotka ovat kuvassa. Onneksi on vielä monta lukematta.

   Poista
 19. Munro! <3

  Tuulen viemää on lukematta, joten jotain suurta siis on vielä edessä (ainakin sivumäärältään). L. M. Montgomery olisi varmaan omalla listallani sen takia, että hän on vaikuttanut ehkä eniten lukuharrastukseni syntyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Montgomery oli lapsena minunkin suosikkejani, mutta valitsin nyt tähän Mitchellin.

   Poista
 20. Hauska listaus. En ole ihan varma, että minulta löytyisi esimerkkejä ihan joka kirjaimeen. Olen kamalan huono muistamaan nimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimiä alkaa nousta mieleen, kun muistelee. Tosin en tiedä, mitä löydän aakkosten loppupään kirjaimiin. X, Ä, Ö...

   Poista
 21. Kävin kurkkaamassa Sjöholmin teoksia. Erityisesti sarja Toiset iski. Hienoja ja samastuttavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit. Laitoin linkin juuri siksi, että toivoin hänen maalauksilleen muutaman uuden katsojan.

   Poista
 22. Vastaukset
  1. Luet varmaan Munroa tämän vuoden naisnobelistihaasteeseen.

   Poista
 23. Mie onneton en ole lukenu yhtään Munroa! Kerrohan, mistä kannattaa aloittaa, otan tämän vuoden asiaksi? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut kolme Munroa: Kerjäläistyttö, Kallis elämä ja Julkisia salaisuuksia. Näistä sanoisin, että Kerjäläistytöstä ei kannata aloittaa. Kumpi tahansa toisista kahdesta käy. Päätellen muiden bloggaajien kirjoituksista kaikki Munron novellikokoelmat ovat hyviä.

   Poista
 24. Äh, Blogger näköjään söi kommenttini. Kokeillaanpas uudelleen. Elikkäs. Tämä aakkoshaaste on alkanut kiinnostamaan, kun niin monessa blogissa olen tähän tömännyt. Omaan M-kirjaimeeni tulisi ainakin L.M. Montgomery, sillä luin ja ihastuin hänen teoksiinsa Pieni runotyttö ja Anna ystävämme vasta parin vuoden sisällä. Omasta hyllystä löytyy onneksi vielä monta lukematonta, sillä olen aktiivisesti kerännyt hänen teoksiaan.

  Kun kirjabloggaajilla oli pari vuotta sitten se plagiaatin vastainen kampanja, kirjoitin oman versioni Tuulen viemästä. Hesari nosti omassa jutussaan minun "juonipaljastukseni" esille. :) Sen jälkeen olen kotiuttanut kirpparilta kyseisen teoksen, koska se oikeasti kiinnostaa, vaikka en aikoinaan sitä vielä tuntenutkaan.

  VastaaPoista
 25. Luulen, että Montgomery päätyisi monen lukijan M-listalle, samoin Mitchell.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.