torstai 5. heinäkuuta 2012

Thomas Mann ja München


Olin kesä-heinäkuun vaihteessa Münchenissä puolitoista päivää (aivan liian vähän aikaa niin suuressa kaupungissa). Thomas Mann asui osan elämästään Münchenissä. Olen lukenut hänen kirjoistaan Buddenbrookit ja Taikavuoren, ja niiden lisäksi novelleja, kuten Kuoleman Venetsiassa. Mann ei kuulu suurimpiin suosikkeihini, mutta hän on Nobel-palkittu kirjailija ja hänen kirjansa ovat klassikoita.

Kävellessäni Münchenissä pidin silmällä niitä oikeastaan aika vähäisiä muistoja, joita siellä on Mannista. Hänen kunniakseen on nimetty Isar-joen varrella oleva katu Thomas-Mann-Allee, jota käyttävät lähinnä kävelijät ja polkupyöräilijät. Katu on lähellä paikkaa, jossa oli Mannin perheelleen rakennuttama talo. Talo tuhoutui toisessa maailmansodassa. Ennen omaa taloa Mann ehti asua useassa eri osoitteessa. Jotkut taloista on merkitty muistolaatoin. Alla olevissa kuvissa on kolme Mannin asuintaloa. Yhden muistolaatta oli niin himmeästi kirjoitettu, ettei siitä saanut kunnollista valokuvaa.

Münchenissä on Literaturhaus (kirjallisuustalo), jossa on kirjailijoihin liittyviä näyttelyitä. Lisäksi siellä pidetään esimerkiksi lukuiltoja, joissa kirjailijat ovat esittäytymässä. En mennyt näyttelyyn, koska esillä oli saksalainen kirjailija, jota en lainkaan tunne. Literaturhausissa on kaunis kahvila, jonka ulkopöydät ovat rauhallisen sivukadun varrella. Join siellä kupin kahvia ja kupin pohjasta paljastui tekstiä. Katso viimeistä kuvaani!
Thomas-Mann-Allee

Franz-Joseph-Strasse


Konradstrasse

Mauerkircherstrasse

Literaturhaus

Enemmän erotiikkaa!

6 kommenttia:

 1. Mann on kiinnostava kirjailija. Hänen Taikavuorensa kuuluu elämäni kuumaan sarjaan. Hänestä ja perheestään tuli pari vuotta sitten Teemalta dokumentti, joka tuli juuri saksan kertauskurssin iltoinani ja meillä ei ollut silloin vielä tallenninta, sillä katsomme televisiota about kerran tai kaksi viikossa, suvella emme sitäkään, joten jätin kurssin kesken! Kerroin syyn ihanalle opettajalle ja hän katsoi, että opin ohjelmassa enemmän saksaa kuin hänen kurssillaan;-)

  Miten totta tuo kupin pohjan viisaus onkaan! Erotiikka on elämän eliksiiri, jota kannattaa vaalia. Ja nyt juuri muistan, miten hyvää on saksalainen kahvi...Ihmekös etten Suomessa juo muuta kuin Robertsin suklaakahvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thomas Manniin kannattaisi varmaan tutustua paremmin. Minulta jäi tuo mainitsemasi sarjakin katsomatta. Saksassa kahvi on hyvää, oikeassa olet. Ja kupin pohjan lause sai ainakin minut iloiseksi.

   Poista
 2. Luin Mannin Nuori Joosef -teoksen ja wikipediasta elämän vaiheet. Ihmettelin, mistä Mann oli saanut tiedot Raamatun lisäksi teokseensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että luin postauksesi Nuoresta Joosefista. Sitä en ole lukenut, vain nuo Mannin pääteoksina pidetyt.

   Poista
 3. Mann on minulle vähän ristiriitainen kirjailija. Pidän todella paljon hänen Buddenbrookeistaan ja Kuolema Venetsiassa novellista, mutta sen sijaan hyllyssänikin olevat Taikavuori ja Tohtori Faustus ovat edelleen selättämättä. Taikavuorta olen useamman kerran aloittanut, mutta olen aina hiipunut johonkin ensilehdille.

  Tuo Leenan mainitsema sarja oli todella hyvä. Toivottavasti sen saisi joskus uusintana.

  Varmasti oli hyvää kahvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän Buddenbrookeista. Taikavuoren sain luetuksi, mutta se oli aika raskas ja lukeminen kesti kauan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.