torstai 28. huhtikuuta 2016

Xosé A. Neira Cruz: El armiño duerme

El armiño duerme (kärppä nukkuu) on pieni kirja Cosimo I Medicin tyttären Bian lyhyestä elämästä. Kehyskertomuksen mukaan Bia kertoo tarinansa itse hauta-arkustaan löytyneissä kirjoituksissa. Bia on ruhtinas Cosimon avioton tytär, mutta sen jäkeen kun hänen äitinsä kuoli, isä otti hänet hoviin ja kohteli häntä samoin kuin avioliitossa syntyneitä lapsiaan. Äitipuoli Leonor pysyi kylmänä, mutta varsinkin kahdesta nuoremmasta sisaresta, Mariasta ja Isabellasta, tuli Bian ystäviä.

Kirjan henkilöt ovat historiallisia. Jälkisanoissaan kirjailija Neira Cruz kertoo lyhyesti pääkohtia heidän elämästään. Hän sanoo saaneensa inspiraation kirjaan Medicien hovimaalarin Agnolo Bronzinon tekemästä Bian muotokuvasta, joka on Uffizin Galleriassa Firenzessä.

Bian elämä päättyi nuorena, nykyään ei tietenkään tiedetä, mihin hän kuoli. Kirjailija on laittanut hänet tekemään itsemurhan myrkyllä, koska isä halusi naittaa hänet valtion edun vuoksi. Bia vastusti avioliittoa, koska oli rakastunut viholliseen, juuri vallatun Sienan sankariin. Tässä on vähän Romeo ja Julia -tarinaa.

Kirja on saanut Galiciassa lasten- ja nuortenkirjoille jaettavan palkinnon Premio Raiña Lupan. Minusta tämä ei vaikuttanut varsinaisesti nuortenkirjalta. Ehkä jossain kohtaa kirjailija innostui vähän liian opettavaiseksi, esimerkiksi selittäessään erääseen Bronzinon maalaukseen sisältyvää symboliikkaa.

Miksi kirjan nimessä on kärppä? Bialla on lemmikkinä kärppä, mutta kärppä symboloi montaa asiaa,  lopussa Biaa itseään, joka nukkuu ikuisesti.
***
Kirjan kansi on omituinen. Se ei vie ajatuksia lainkaan 1500-luvulla eläneeseen prinsessaan.

Xosé A. Neira Cruz: El armiño duerme
Ediciones SM 2007, 3. painos, 149 s. (1. painos 2003)
Galiciankielisestä alkuteoksesta O armiño dorme espanjaksi kääntänyt kirjailija itse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.