lauantai 28. toukokuuta 2016

Crímenes que no olvidaré (Petra Delicado -sarja)


Alicia Giménez Bartlettin Petra Delicado -sarjasta ilmestyi viime vuonna kymmenes osa Crímenes que no olvidaré (rikoksia, joita en unohda). Kirjassa on yhdeksän rikosnovellia. Vanhin on kirjoitettu jo 1997, muut suurimmaksi osaksi 2010-luvulla.

Tuo vanhin novelli onkin perinteisin kuka sen teki -juttu. Siinä murha tehdään espanjalaisittain eksoottisessa paikassa eli saunassa (tosin höyrysaunassa). Jo ensimmäisessä novellissa on runsaasti Petran ja hänen työparinsa Fermín Garzónin välistä sanailua. Myöhemmissä kertomuksissa Petran kotielämä on myös jonkin verran mukana. Yhdessä hän joutuu lähtemään töihin kesken joulun juhlinnan.

Giménez Bartlettin kirjoissa on usein yhteiskuntakritiikkiä. Tämänkin kokoelman henkilöissä on syrjäytyneitä, köyhiä, prostituoituja. On myös huono-osaisia maahanmuuttajia. Nykydekkareiden vakioaiheista ovat mukana huumekauppa ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö.

Kirja ei ole niin ankea kuin edellisestä kappaleesta voisi ymmärtää. Petran ja Fermínin yhteistyö toimii ja baareissa vieraillaan usein. Yksi Petran loma-aikaan sijoittuva kertomus on yllättäen humoristinen, eikä oikeastaan lainkaan rikostarina.

Vaikka novelleja oli mukava lukea, niin tämä kirja vaikuttaa hiukan välityöltä.

Alicia Giménez Bartlett: Crímenes que no olvidaré
Ediciones Destino 2015, 363 s.

2 kommenttia:

 1. Minä olen lukenut muutaman Petra Delicadon, myös espanjaksi. Tykkäsin niitten huumorista, mutta en muista enää nimiä.

  Heitän sinua haasteella, kun niitä on niin vähän liikkeellä :)

  http://kirjaviekoon.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joku muukin lukee näitä espanjaksi. Minäkin pidän kirjojen huumorista, ja myös kielestä, joka ei ole lainkaan yksinkertaista.

   Kiitos haasteesta. Tätä en olekaan vielä saanut.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.