lauantai 14. toukokuuta 2016

Cervantesin kaupunki Alcalá de Henares


Alcalá de Henares on Cervantesin synnyinkaupunki. Se on lähellä Madridia, joten ehdin käväistä siellä äskettäisellä Madridin matkallani. Paikallisjunalla Alcaláan pääsee puolessa tunnissa. Edestakainen matka maksoi 6,80.

Alcalá de Henaresissa on Cervantesin synnyinkodin museo. Tosin kukaan ei voi varmasti sanoa, että museo on paikalla, jossa Cervantes syntyi. Kaupunki toki on hänen synnyinkaupunkinsa. Yllä oleva kuva on museon katetulta sisäpihalta. Kaksikerroksisen talon huoneet on sisustettu Cervantesin elinajan tyyliin. Kuvia sai ottaa, mutta ilman salamaa, ja huoneet oli valaistu kovin niukasti. Yläkerrassa on näyttelytila, jossa oli Don Quijoten kuvittajan Gregorio Prieton piirroksia. Museoon ei ollut pääsymaksua.

Naisten oleskelutila

Museon sisäänkäynti
Alcalá de Henaresissa kannattaa käydä, vaikka ei olisi kiinnostunut Cervantesista. Kaupungin vanha keskusta, jossa museokin on, on Unescon maailmanperintökohteita. Pääkatua Calle Mayoria reunustavat pylväskäytävät, joiden varrella on piilossa ravintoloita, kahviloita ja moderneja kauppaliikkeitä. Keskustassa on suuri aukio, nimeltään tietysti Plaza de Cervantes, jota ympäröivät vanhat talot (ja valitettavasti joka paikkaan tunkevat autot).

Calle Mayor

Calle Mayor
Plaza de Cervantes
Yksi kaupungin hienoimpia nähtävyyksiä on vanha yliopisto. Yliopisto perustettiin vuonna 1499, mutta se siirrettiin 1800-luvulla Madridiin. Nykyinen yliopisto aloitti vuonna 1977. Yliopistoalue on laaja, mutta osa siitä toimii keskustan historiallisissa rakennuksissa Cervantesin aukion vieressä. Keskustan yliopistorakennusta pääsee katsomaan sisältä. Sen toiselta sisäpihalta löysin viihtyisän ravintolan, joka oli avoinna kenelle tahansa, vaikka suurin osa asiakkaista oli selvästi yliopiston henkilökuntaa. Söin siellä erinomaisen lounaan (espanjalaiseen tyyliin lounasmenu: alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka).

Yliopisto

Yliopiston ensimmäinen sisäpiha

Toinen sisäpiha; ravintola lasiseinien takana
Eri puolilla kaupunkia korkeissa rakennuksissa oli haikaranpesiä. Tähän aikaan haudonta oli menossa. Kuvani pesistä eivät onnistuneet hyvin, mutta tässä kuitenkin yksi:8 kommenttia:

 1. Upeita paikkoja ja hienoja kuvia ja tarinoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ajattelin, että tämä esittely sopii Cervantesin juhlavuoteen.

   Poista
 2. kirjalliset matkat kivoja, hienot kuvat (löysin kirjan joka kuvin ja kartoin kertoo Don Quijoten reissusta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kirjalliset matkat ovat kivoja. Niitä voisi harrastaa enemmänkin. Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Onpa tosi hieno kaupunki! Kiitokset matkakertomuksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Madridin lähellä on useita vanhoja ja kauniita pikkukaupunkeja.

   Poista
 4. Nuo haikaranpesät taitavat olla Espanjassa tavallinen näky. Olimme jokunen vuosi sitten vuokra-autolla ajamassa Sevillan ohi niin moottoritien varressa oli aika hento puu, siinä pesä ja puussa kyyhötti viisi haikaraa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alcalá de Henares on tunnettu haikaroistaan, mutta niitä on tosiaan joka puolella maata.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.