torstai 12. toukokuuta 2016

Varjopoika ja Varistyttö

Olen lukenut viime aikoina kaksi melko uutta suosittua ruotsalaista dekkaria Varjopojan ja Varistytön. Tässä niistä lyhyesti.

Carl-Johan Vallgren: Varjopoika

Alku: Isä kadottaa toisen poikansa juna-asemalla, kun antaa pojan hetkeksi tuntemattoman naisen valvontaan.
Jatko: Kadonneen pojan veli katoaa 30 vuotta myöhemmin. Poliisit uskovat hänen lähteneen vapaaehtoisesti, mutta hänen vaimonsa ei, vaan pelkää pahaa. Ruumiita tuleekin, loppua kohti varsin monta.
Tutkijat: Entinen huumeidenkäyttäjä Danny Katz, kielinero ja tietokoneohjelmoija. Syyttäjä Eva Dahlman, jolla on myös epämääräinen tausta.
Mitä jäi mieleen: Juonessa on mainio Katzin menneisyyteen liittyvä viritelmä. Tarinaan on sotkettu haitilaista taikauskoa, joka oli minusta epäuskottavaa.

Erik Axl Sund: Varistyttö

Alku: ”Hän” rakentaa asuntoonsa piilohuoneen ja vie sinne pojan, jonka on ottanut mukaansa lähijunasta.
Jatko: Tukholmasta alkaa löytyä pahoinpideltyjen ja kidutettujen poikien ruumiita. Poikia ei ole kukaan kaivannut, koska he ovat maahanmuuttajia, lisäksi salaa tulleita.
Tutkija: Rikoskomisario Jeanette Kihlberg, jolla on – kuinka ollakaan – ongelmia avioliitossaan.
Mitä jäi mieleen: Rankkaa väkivaltaa, pedofiliaa ja insestiä. Juonessa on juju, jota olen nähnyt käytettävän muuallakin ja siksi se oli helppo arvata. Kirja loppuu niin, että siitä tietää jatkoa olevan tulossa. Varistyttö on trilogian ensimmäinen osa. Pieni huvittava huomio: Bosniasta lähtöisin olevan oikeuslääkärin nimi on Ivo Andrić (Ivo Andrić sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1961).

Kumpikaan näistä kirjoista ei aivan täyttänyt odotuksia. Hyviä dekkareita ne ovat, mutta eivät mitenkään poikkeuksellisen erinomaisia.

Carl-Johan Vallgren: Varjopoika
Suomentanut Maija Kauhanen
Otava 2015, 2. painos, 348 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Skuggpojken 2013

Erik Axl Sund: Varistyttö
Suomentanut Kari Koski
Otava 2014, 2. painos, 415 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Kråkflickan 2010

2 kommenttia:

  1. Varjopoika odottaa hyllyssä, mutta Varistytön olen lukenut. Se oli minulle tavattoman rankka lukukokemus. Rankin kirja koko trilogiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varistyttö on todella rankka. Saattaa olla, että minulta jäävät trilogian muut osat lukematta.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.