tiistai 24. toukokuuta 2016

Sinuhe-sarjakuvakirja

Kulttuuri kukoistaa -blogin Arja kirjoitti Bovilin Sinuhe-sarjakuvakirjasta ja laittoi kirjan kiertoon arvonnan kautta. Pidän Sinuhesta todella paljon ja olen lukenut sen ainakin kolme kertaa, joten päätin osallistua arvontaan. Minua onnisti ja sain kirjan. Kiitos!

Arjan kirjoituksesta kävi ilmi, että Sinuhen tarina jää kesken piirtäjä Bovilin varhaisen kuoleman vuoksi. Waltarin Sinuhe on jaettu laajoihin lukuihin, joita kutsutaan kirjoiksi. Kirjoja on 15. Sarjakuvakirjassa on 26 sivua ja tarinassa ehditään alkuperäisen Sinuhen kuudennen kirjan alkuun. Siinä Sinuhe ja orjansa Kaptah ovat päätyneet matkoillaan Babyloniin.

Sarjakuva seuraa Sinuhen juonta, mutta jää tietysti vaisuksi verrattuna kirjaan. Waltarin teksti on niin hienoa ja omanlaistaan ja lisäksi täynnä yksityiskohtia, että samaa tunnelmaa on vaikea tavoittaa. Jokaisen sivun alussa on lyhyt tekstilaatikko, jossa kerrotaan Waltarin sanoin (ainakin melkein), missä mennään.

En yleensä lue sarjakuvakirjoja, joten minulla ei ole vertailukohteita, mutta piirrosjälki on minusta aika raskasta. Puolivälissä sivut muuttuvat värillisiksi ja värit tekevät kuvista kevyempiä. Puhekuplat ovat tunkkaista painotekstiä. Kirjan takana on Jukka Parkkisen kirjoittama yhden sivun mittainen esittely piirtäjä Bovilista (Bo Vilson). Siinä mainitaan, että ruotsalaisessa alkuperäisversiossa puhekuplat oli kauniisti tekstattu. Parkkisen esittelyn mukaan Bovil piirsi sarjakuvan myös Välskärin kertomuksista. Sekin olisi mukava nähdä.

Kirjana Sinuhea saatetaan vältellä sen paksuuden vuoksi (minulla olevassa painoksessa on melkein 800 sivua). Sinuhe on kuitenkin niitä kirjoja, jota aloitettuaan ei haluaisi laskea käsistään. Ehkä sarjakuva saa jonkun lukijan rohkaistumaan kirjan pariin.

Sinuhe  egyptiläinen
Mika Waltarin mukaan piirtänyt Bovil
Mika Waltari -seura 2015
Kansi Jukka Parkkinen
Sarja ilmestyi suomeksi Kansan kuvalehdessä vuonna 1951

5 kommenttia:

 1. Kuudenkin kirjan Sinuhea ahtaminen 26 sivuun kuulostaa kyllä aika tiivistetyltä...

  Haastetta olisi tarjolla blogissa.

  VastaaPoista
 2. Juuri tuo: sarjakuva voisi innostaa kirjan pariin. Mutta Sinuhe on niin seikkailullinen, että näköjään sarjakuvankin siitä saa tehtyä, ja arvostan tekstiä siinäkin, vaikkei se yhtä rikasta voi ollakaan kuin kirjassa. Yllättävän hyvin tavoittaa henkeä ja tyyliä! Juu, värit auttavat katselua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tuttavuus tämä sarjakuvakirja oli, vaikka en täysin ihastunutkaan.

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.