maanantai 19. huhtikuuta 2021

Hermann Hesse: Ihmeellinen viesti toiselta tähdeltä

 

Hermann Hessen novellikokoelman nimi on Ihmeellinen viesti toiselta tähdeltä ja muita tarinoita. Saksankielinen alkuteos on Märchen, joka olisi suoraan käännettynä Satuja.

Sadunomaisuus näkyy selvimmin kokoelman aloittavassa tarinassa Augustus, jossa nuori leskeksi jäänyt äiti saa poikansa kummiksi omalaatuisen naapurinsa. Kummisetä antaa äidille lahjan: hän saa toivoa pojalle parasta mitä tietää, ja kummisetä huolehtii, että toive käy toteen. Pitkällisen harkinnan jälkeen äiti toivoo, että kaikki ihmiset pitäisivät hänen pojastaan. Toive ei johda onnelliseen lopputulokseen.

Tarinat, jotka eivät viittaa suoraan satuihin, ovat unenomaisia. Yksi on nimeltäänkin Unisarja. Se etenee unen logiikalla. Näyt ovat todellisia tai uneksittuja tapahtumia kertojan – nimeltään Hermann – elämän varrelta. Monessa kokoelman tarinassa on synkkä näkemys elämästä, jossa tavoitellaan jotakin tavoittamatonta, tai jos tavoite saavutetaan, sen eteen joudutaan uhraamaan elämästä kaikki muu. Niin käy kertomuksessa Runoilija, jossa nuori mies lähtee opiskelemaan Täydellisen sanan mestarin luo. Hän oppii vuosien jälkeen runojen kirjoittamisen salatun taidon, mutta menettää kotiseutunsa, omaisensa ja morsiamensa.

Pidin eniten suomalaisen kokoelman nimeen valitusta tarinasta Ihmeellinen viesti toiselta tähdeltä. Rauhallisessa, vuosisatoja sitten sodat taakseen jättäneessä yhteiskunnassa asuva nuori poika lähetetään suorittamaan tehtävää. Matka on pitkä, ja hänen on levättävä välillä. Silloin hän joko näkee unta tai lentää suuren linnun selässä toiselle tähdelle, jossa on käynnissä sota. Toisen sotivan osapuolen kuninkaalle hän jättää viestin.

Eikö teillä ole sielussanne aavistusta siitä, että te ette tee oikein? Ettekö kaipaa valoisia, hilpeitä jumalia, ymmärtäväisiä ja iloisia oppaita ja ohjaajia? Ettekö näe koskaan nukkuessanne unta toisesta ja kauniimmasta elämästä, jossa kukaan ei tahdo muuta kuin sitä, mitä kaikki tahtovat, jossa järki ja järjestys hallitsevat, jossa ihmiset aina kohtelevat toisiaan iloisesti ja myötätuntoisesti?

Nämä tarinat olivat aika mystisiä. Olen lukenut paljon Hessen tuotantoa ja pitänyt useimmista hänen kirjoistaan. Ihmeellinen viesti toiselta tähdeltä ja muita tarinoita ei nouse Hesse-suosikkieni joukkoon.


Hermann Hesse: Ihmeellinen viesti toiselta tähdeltä ja muita tarinoita
Suomentanut Aarno Peromies
Weilin+Göös 1978, 150 s.
Saksankielinen alkuteos Märchen 1919, ja kaksi myöhemmin lisättyä tarinaa

***********

Helmet-haaste: kohta 9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella.

4 kommenttia:

 1. Hesseltä pitäsi lukea lisää. Pidin kovasti Lasihelmipelistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä novellikokoelmaa en suosittelisi ensimmäisenä, vaan vaikka Siddhartaa tai Demiania, ja Arosutta tietysti.

   Poista
 2. Luin tätä novellikokoelmaa joskus, mutta en uskoakseni lukenut sitä kokonaan. Juuri mitään en siitä muista. Ehkä olin pettynyt, kun se ei sisältänyt scifi-tarinoita?

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.