tiistai 8. maaliskuuta 2022

Bandi: Syytös – 7 kertomusta Pohjois-Koreasta

 

Syytös on pohjoiskorealaisen kirjailijanimimerkki Bandin novellikokoelma. Novellit on päivätty vuosille 1989–1993, mutta kirja on saatu julkisuuteen vasta 2014 Etelä-Koreassa.

Suurimman vaikutuksen tekivät novellit Aaveiden kaupunki ja Aarrejalava. Aaveiden kaupungissa valmistellaan suurta kansallista juhlaa. Perheen kaksivuotias lapsi pelkää valtavan kokoisia Marxin ja Kim Il-sungin kuvia. Niitä katsoessaan hän itkee ja kouristelee. Perhe karkotetaan pääkaupungista maaseudulle, koska vanhemmat eivät ole osanneet kasvattaa lastaan oikein. Aarrejalavassa Korean sodan veteraani ja puolueen jäsen on koko ikänsä uskonut, että kun hän vain tekee työtä ja ponnistelee, maa muuttuu hänen haaveidensa mukaiseksi. Tulevaisuususkon symbolina on jalava, jonka mies on istuttanut pihalleen, ja joka lopulta suo ihmisille ”valkoista riisiä, lihaa, silkkivaatteita ja jopa tiilikattoisia taloja”. Kun mies 13. kunniamerkin saatuaan havahtuu todellisuuteen, hän pilkkoo puun palasiksi.

Novelleissa ihmisillä on kylmä ja nälkä. Koko ajan saa pelätä ilmiantoja, joiden perusteella joutuu luokitelluksi puolueen viholliseksi. Kahdessa kertomuksessa elämää häiritsevät Ensimmäisen luokan tapahtumat. Novellissa Pandemonium Ensimmäisen luokan tapahtuma sulkee sekä rautatien että sitä myötäilevän maantien, jotta suuri johtaja pääsee vapaasti kulkemaan. Novellissa Niin lähellä mutta kaukana mies ei pääse äitinsä kuolinvuoteen äärelle, koska kulku kotikylään on suljettu.

Kertomukset kuvaavat pohjoiskorealaista todellisuutta, joka näyttää absurdilta, mutta jossa kansa joutuu elämään.

Ko In-sikin sielu, tahraton kuin lumi, hahmotti vihdoinkin myrkkysienen, joka oli juurtunut syvälle tähän maahan. Puhdas sielu yritti millä hinnalla hyvänsä tuhota tuon totalitarismin, juonittelujen, keplottelun ja vainoamisen symbolin.


Bandi: Syytös – 7 kertomusta Pohjois-Koreasta
Ranskankielisestä laitoksesta suomentanut Raisa Porrasmaa
S & S 2017, 189 s.
Koreankielinen alkuteos 고발 2014

***********

Helmet-haasteessa tämän kirjan paikka on kohdassa 4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana.

Maailmanvalloitus: Pohjois-Korea.

2 kommenttia:

  1. Huh huh, rankkoja aiheita! Tämän voisi kyllä lukea ihan yleissivistyksen vuoksi. Sopisi myös Helmetin kohtaan novellikokoelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syytös on harvinainen kirja, koska sen on kirjoittanut Pohjois-Koreassa asuva kirjailija. Käsikirjoitus on salakuljetettu pois maasta.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.