keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Luis Landero: El huerto de Emerson

 

Espanjalaisen Luis Landeron El huerto de Emerson (Emersonin kasvimaa; ei suomennettu) on omaelämäkerrallinen teos kirjoittamisesta. Nimessä Emerson viittaa Waldo Emersoniin, jolta Landero sanoo lainanneensa ajatuksen, että jokaisen meistä on ylpeänä ja tyytyväisenä hyväksyttävä itsensä sellaisena kuin on ja työskenneltävä sillä kasvimaalla, jonka kohtalo on meille suonut. Landero on työstänyt kasvimaataan kirjoittamalla.

Kirjan ensimmäisessä luvussa Landero kertoo, mitä kannattaa tehdä, jos mielikuvitus pettää ja pää on tyhjä: pitää uppoutua muistoihin. Menneisyydestä löytyy inspiraatio. Niinpä hän kirjoittaa tässäkin kirjassa paljon lapsuudestaan ja kuulemistaan tarinoista, sukulaisistaan, muista tapaamistaan ihmisistä, maaseudun tavoista. Aina välillä hän palaa ohjeisiin. Hän on opettanut kirjallisuutta yliopistossa ja on neuvonut opiskelijoitaan keskittymään konkreettiseen ja tuttuun ja muistamaan sydämen vaatimukset. ”Muistakaa, mitä Cervantes sanoi: kun osaa tuntea, osaa sanoa.

Landero kirjoittaa myös arvostamiensa kirjailijoiden (Cervantes, Kafka, Shakespeare, Dickens, Faulkner, Borges, Quevedo...) tiedostamattomasta vaikutuksesta omaan kirjoittamiseensa. Joskus hän on yksityiskohtainen, varsinkin puhuessaan klassikkoteoksen Lazarillo de Tormes päähenkilöstä. Kärsiessään nuorena rakkauden epätoivosta hän antautui kirjallisuudelle ja löysi ”paljon tuskaa josta nauttia” sellaisilta kirjailijoilta kuin Tagore, Juan Ramón ja Mika Waltari.

Hauskaa oli lukea lukua, jonka nimenä oli ”Viraton mies”. Siinä menestynyt professorina työskennellyt kirjailija selittää, kuinka hän ei tunne osaavansa mitään kunnollista. Hänellä ei ole perusteellista tietämystä mistään, hän vain vaikuttaa tietävältä. Hän ihailee miestä, joka tuli korjaamaan kylpyhuoneen laatoitusta ja selvitti samalla kaikki talon viat ja tiesi kaiken rakentamisesta erilaisten laastien hiuksenhienoista eroista lähtien. Landero sanoo osaavansa parhaiten luoda illuusioita sanoilla. Sopivaa kirjailijalle.

Olen lukenut aikaisemmin yhden Landeron romaanin, joten en lähtenyt aivan kylmiltäni tutustumaan hänen ajatuksiinsa kirjoittamisesta. Osittain kirja on myös romaanimainen, ja romaaniksi se on näköjään kirjastossa luokiteltukin. Ihan lukemisen arvoinen teos.


Luis Landero: El huerto de Emerson
Tusquets 2021, 234 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.