lauantai 8. syyskuuta 2012

Nobel-kysely ja arvonta


Kysyin viime vuonna veikkauksia Nobel-palkinnon saajaksi ja sain silloin palautetta, jossa ehdotettiin kyselyn tekemisestä perinnettä. Kysyn siis uudestaan tänä vuonna.

Teen pienen muutoksen viimevuotiseen verrattuna eli kysyn kahta asiaa:
 1. Kenelle haluaisit antaa Nobelin kirjallisuuspalkinnon?
 2. Kenen luulet saavan palkinnon tänä vuonna?

Lista tähänastisista palkinnon saajista on blogini sivulla Nobelistit. Jos joku haluaa katsoa vinkiksi veikkauksia, niin niitä löytyy esimerkiksi englantilaisten vedonlyöntitoimistojen sivuilta. En tietenkään laita linkkiä mihinkään vedonlyöjään sivulleni, mutta netistä löytyy. Oma ikisuosikkini Christa Wolf kuoli viime vuonna, enkä nyt kirjoita tähän lainkaan omaa arvaustani.

En juhlinut mitenkään blogini yksivuotissynttäreitä, joten yhdistän kyselyyni pienen arvonnan. Tarjolla olisi kaksi Nobel-palkintoon liittyvää kirjaa eli Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys ja Karin Alvtegenin Varjo. Sadan vuoden yksinäisyyden olen lukenut ennen blogiaikaani, joten siitä en ole kirjoittanut arviota (joka olisi kehuva), mutta Varjosta olen kirjoittanut. Arvioni voi lukea rauhassa, koska en paljasta siinä dekkarin juonta.

Arvonnan säännöt: Jos jostakin vastauksesta löytyy oikea nimi, vastaaja saa valita, kumman kirjan haluaa. Jos oikeaan osuneita on useampia, arvon voittajan heidän keskuudestaan. Jäljelle jääneen kirjan (tai molemmat kirjat, jos oikeaa nimeä ei löydy) arvon kaikkien vastaajien kesken.

Aikaa vastata on Nobel-palkinnon saajan ilmoittamista edeltävään päivään saakka. Viime vuonna palkinnosta ilmoitettiin torstaina 6. lokakuuta, joten tänä vuonna todennäköisesti päivä on torstai 4.10.

Olen tietysti iloinen, jos joku linkittää kyselyyni. Siten saattaisin saada enemmän vastauksia.

Lisäys 3.10: Muita Nobel-palkintoja aletaan jakaa maanantaina 8. lokakuuta, joten kirjallisuuden Nobel ilmoitetaan todennäköisesti torstaina 11. päivä, vaikka päivää ei olekaan vielä vahvistettu.

Lisäys 8.10: Nyt päiväksi on vahvistettu torstai 11.10.

49 kommenttia:

 1. Osallistun ilman veikkausta, toivon "parhaan" kirjailijan olevan palkinnon saaja, ja vuorossa voisi olla nainen. Oma asiantuntemukseni ei riitä edes veikkaukseen :)
  Eli jään "sääliarvontaan"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä tuosta, että voisi olla naisen vuoro, nyt kun palkintoja on alettu antaa naisillekin.

   Poista
 2. Sanon samaa kuin Jokke, asiantuntemus ei oikein riitä tässä hommassa, mutta heitän silti jotain. Vaikka Kazuo Ishiguro, joka tuli ensimmäisenä mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ishiguro on hyvinkin mahdollinen. Hän on esiintynyt veikkauksissa kauan.

   Poista
 3. Haa, sen saa joku kiinalainen prosaisti josta en ole koskaan kuullutkaan ja jonka nimi mun on vaikea oppia muistamaan (laitan sen sitten lapulle ja otan mukaan neuvontaan).

  Toivoisin, että sen saisi Amos Oz.

  VastaaPoista
 4. Kiinalainen prosaisti on oikeasti yksi vahva veikkaus. Amos Oz on myös kestosuosikkeja nobelistiksi, joten miksei.

  VastaaPoista
 5. Toivon, että Nobel menisi Margaret Atwoodille tai Jaanankin mainitsemalle Kazuo Ishigurolle, mutta en usko kummankaan voittoon.

  David Grossmann voisi olla aika vahvoilla. Tai sitten joku runoilija, tai afrikkalainen kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atwood oli viime vuonna kyselyyni vastanneiden suosikki!

   Poista
 6. Potentiaalisia vaihtoehtoja on kyllä niin paljon (jo niitä tunnettujakin ja sitten vielä tuntemattomat kaupan päälle) että veikkaaminen tuntuu aika epätoivoiselta - mutta heitetään nyt vaikka Ismail Kadare! Voi olla että sanoin saman nimen viime vuonnakin, mutta taitaa hän olla ihan "virallisempienkin" veikkausten vakionimiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kadare on hyvin korkealla veikkauksissa. Luettuani juuri yhden hänen kirjansa en yhtään ihmettele, miksi.

   Poista
 7. Toivoisin että palkinnon saisi Joyce Carol Oates, mutta en kyllä usko niin käyvän.

  Koska Lumiomenan Katja veikkasi Atwoodia, veikkaan minä puolestani sitten Alice Munroa. Naiskirjailijan heiniä tänä vuonna, ennakoin mä.

  (Mulla on meriittejä näissä Nobel-veikkailuissa. Syksyllä 2006 Hesarin nettisivuilla saattoi veikkaita kirjallisuuden nobelistia. Vastauksia tuli luonnollisesti satoja, ellei tuhansia ja minä olin niiden 13 joukoissa, jotka olivat arvanneet oikein palkinnon menevän Orhan Pamukille. Olin juuri lukenut Pamukin Lumi-romaanin ja olin aivan sen pauloissa)

  Eiköhän Nobel-komitea kuitenkin vielä yllätä meidän kaikki... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten jo Jokkelle kommentoin, nainen voi olla tänä vuonna vahvoilla, ja vielä Euroopan ulkopuolelta, joten saatat taas osua oikeaan. Vaikka, kuten sanot, Nobel-komitea osaa yllättää.

   Poista
 8. Mie veikkaan Cesar Airaa tai David Grossmannia. Myös Murakami voisi olla vahvoilla. Hups, veikkasin montaa, eikä joukossa ollut yhtään naista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo toinen ääni Grossmannille! Murakami on veikkauksissa korkealla. Tunnustan, että César Aira on minulle tuntematon kirjailija.

   Poista
 9. Minä haluaisin palkita Ismail Kadaren tai Amos Ozin! Mutta jotta saadaan hajontaa niin veikkaanpa vaikka sitten Peter Nadas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kadare ja Oz ovat suosittuja! Nádasilta olen lukenut yhden kirjan, mutta en innostunut.

   Poista
 10. itse veikaan että sen saa Cesar Aira mutta saas nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo toinen ääni Airalle. Minun pitänee tutustua kyseiseen kirjailijaan.

   Poista
 11. Toivon Atwoodia Katjan tavoin. 2000-luku oli niin Eurooppakeskeinen, että ei ainakaan tältä kulmalta. Todennäköisesti Murakami. Muita esillä olleista en sitten olekaan lukenut (kuten Airaa tai Kadarea), että tällä tiedolla mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin epäilen, että tänä vuonna voittaja on Euroopan ulkopuolelta. Murakami on vahva veikkaus.

   Poista
  2. Linkitin kyselysi, jännittävää nähdä miten palkinnon kanssa käy.

   Poista
  3. Huomasin linkityksesi. Kiitos!

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Mon Yan onkin johdossa vedonlyöjien listoilla.

   Poista
  2. Mitäköhän tästä olisi netonnut vedinlyönnissä? Kenties Neiti Kesäheinä teitää? :) Mahtavaa asiantuntemusta kyllä!

   Poista
  3. Mo Yan oli esimerkiksi englantilaisen Ladbrokesin listoilla korkealla, joten ehkä hänen veikkaamisellaan ei olisikaan netonnut. Meillä Suomessa Mo Yan on tuntematon, kun ei ole käännöksiä.

   Poista
  4. Mo Yan taisi olla aika korkealla todennäköisyyksissä, eli vedonlyönnissä ei kovin paljoa olisi netonnut esim. verrattuna siihen jos Sofi Oksanen olisi voittanut ja joku olisi veikannut Sofia.

   Poista
  5. Jossain vaiheessa Ladbrokesissa oli Mo Yanin voiton todennäköisyys 1/8 ja Sofi Oksasen 1/100.

   Poista
  6. Jotain tuollaista muistelinkin. Edellisestä jäi vielä sanomatta että onnittelut Neiti Kesäheinälle oikeasta veikkauksesta! Itselleni Mo Yan oli täysin tuntematon.

   Poista
 13. Mä toivon Nobelia Haruki Murakamille ja veikkaan sitä jollekulle, jota en osaa edes kuvitella... No, sanotaan nyt vaikka Amos Oz :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami on korkealla veikkauksissa, mutta Ruotsin Nobel-komiteasta ei koskaan tiedä... Oz on ollut monen suosikki.

   Poista
 14. Toivoisin, että Nobelin saisi Margaret Atwood tai Joyce Carol Oates. Veikkaan kuitenkin, että sen saa Haruki Murakami, joka ei ole huono valinta sekään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atwood, Oates, Murakami - kaikki hyvinkin mahdollisia!

   Poista
 15. Toivon Nobelin menevän Ishigurolle tai Oatesille, mutten panisi pahakseni, jos palkinnon saisi Murakami (joka on siis veikkaukseni). Aika samoilla linjoilla siis olen kuin moni muukin veikkaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, aika lailla samat nimet täällä pyörivät.

   Poista
 16. peter hoeg on ainakin nobelin arvoinen

  VastaaPoista
 17. Minulla on nyt ykköseen ja kakkoseen sama vastaus: Japanin ihme Haruki Murakami.

  VastaaPoista
 18. En koskaan ikinä arvaa näitä palkinnonsaajia, mutta jos saisin päättää, antaisin sen Alice Munrolle. Vaikeaa varmasti olla tuossa palkintokomiteassa, kun pitäisi aina jotenkin yllättää ihmiset mutta kuitenkin valita sellainen, jolla todella on Nobel-meriittiä, jos niin voi sanoa. Palkitsemistahtikin on armottoman hidas, kun palkittavia maailmassa riittäisi vaikka joka viikolle!

  En osallistu edes säälisrajaan tällä kertaa, kirjat kun jo pönöttävät hyllyssäni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en koskaan arvaa oikein. Munro olisi hyvä valinta.

   Poista
 19. Mielenkiintoista nähdä, miten käy. Hesarin toimittaja veikkaili tämän päivän lehdessä Philip Rothia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roth on ollut veikkauksissa mukana vuosikausia. Olen lukenut häneltä Amerikkalaisen pastoraalin, enkä pitänyt siitä yhtään.

   Poista
 20. Ei kyllä aavistustakaan, mutta veikataas Haruki Murakamia :D Luin Suuren lammasseikkailun kesällä ja ihastuin!

  En oikein tiedä kenen toivoisin saavan palkinnon. Haruki Murakami kyllä ansaitsee sen, mutta olisi komeaa jos joku suomalainen saisi palkinnon. Tuskinpa niin kuitenkaan käy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillanpään jälkeen olisi kiva saada meille toinenkin nobelisti, mutta ei taida olla vielä toivoa. Vedonlyöntitoimistojen listoilla (aika kaukana kärjestä) olen nähnyt kolme suomalaista nimeä: Sofi Oksanen, Eeva Kilpi ja Gösta Ågren.

   Poista
 21. No voi nenä! Mun arvaus olisi ollut oikein ellen olisi aamulla käynyt katsomassa teidän muiden arvauksia, jokuhan täällä mainitsi Mo Yanin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olithan sinä jäjillä: "...joku kiinalainen prosaisti..."

   Poista
 22. Aika poliittinen valinta ja ilmeisesti yllättävä asiantuntijoillekin. Nimi on taiteilijanimi merkityksessä " älä puhu", aikamoinen kannanotto sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa jo edellä kirjoitin, Mo Yan taisi olla yllätys Suomessa, mutta ei muuten. Ihmettelin, kun radiossa joku asiantuntija oli yllättynyt, koska katsomalla kansainvälisiä veikkauksia olisi huomannut Mo Yanin etukäteen.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.