tiistai 9. syyskuuta 2014

Nobel-kysely 2014 (ja arvonta)

Vuoden 2014 kirjallisuuden Nobelin palkinnon saaja julkistetaan todennäköisesti torstaina 9.10.

Olen järjestänyt blogissani jo kolmena vuonna kyselyn Nobel-palkinnon saajasta. Kysely alkaa olla perinne! Ensimmäisellä kerralla vuonna 2011 kukaan kyselyyn vastannut ei ehdottanut Tomas Tranströmeriä. Seuraavana vuonna yksi kirjallisuuden tuntija osasi veikata Mo Yania. Viime vuonna Alice Munroa ehdotti usea vastaaja.

Tänä vuonna esitän seuraavat kaksi kysymystä:
 1. Kenen toivot/luulet saavan palkinnon? Voit antaa kaksi nimeä.
 2. Kuka suomalainen kirjailija ansaitsisi palkinnon? Mennään Nobel-palkintojen säännöillä eli kirjailijan pitää olla elossa.
Vastaukset tämän postauksen kommentteihin. Vastausaikaa on keskiviikkoon 8.10 saakka.

Palkintojakin on tiedossa. Jos joku arvaa oikein, hän saa valita kaksi alla olevan kuvan kirjoista (tosin kuvasta puuttuu vielä viides kirja, joka jääköön toistaiseksi arvoitukseksi). Jos oikein vastanneita on useita, arvon kirjojen saajan heidän keskuudestaan. Lisäksi arvon kaikkien osallistuneiden keskuudesta kaksi, jotka saavat valita yhden kirjan kumpikin.


52 kommenttia:

 1. Kumpaakaan en ole itse lukenut mutta ehdotan silti kahta usein mainittua:
  Adonis ja Ngugi Wa Thiog'o.

  Suomalaiset sopivimmat taitavat kaikki olla vähän liikaa marginaalissa mutta mainitaan nyt se Leena Krohn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsemasi kaksi ovat tosiaan aina mukana veikkauksissa. Minäkään en ole heitä lukenut.

   Leena Krohnilta sen sijaan olen lukenut Tainaronin. Hieno kirja.

   Poista
 2. Itse veikkaan, että palkinnon saa mies, joka ei ole angloamerikkalaiselta alueelta. Valko-Venäjä, Venäjä ja Ukraina ovat mahdollisia osoitteita. Tällöin myös nainen on mahdollinen.
  Minusta Suomessa ei ole tällä hetkellä palkinnon täyttävää ehdokasta.
  (Myöskään Murakami ja Oates toivottvasti eivät saa palkintoa, joita jotkut veikkaavat vuodesta toiseen, koska kokonaiskäsitys maailman kirjallisuudesta oikeasti puuttuu, niin kuin itseltänikin puuttuu kokonaan, eli en osaa veikata).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinkin mahdollinen, tuo sinun esittämäsi maantieteellinen kohde.

   Minun kyselyni on tarkoitettu niin vapaaksi, että siihen voisi sanoa suosikkikirjailijansa, vaikka epäilisi, että kyseinen kirjailija ei ole koskaan edes keskusteluissa Ruotsin Nobel-komiteassa.

   Poista
 3. Herman Woukille pitäisi antaa elämäntyöstä. hän täyttää ensivuonna 100-vuotta jos herra suo. Taisi julkaista kirjan viimeksi v. 2012. Luulen että se voisi olla vaikkapa Salman Rushdie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Woukin kohdalla tiedoissani oli aukko. Piti googlata. Erilainen valinta. Rushdie on esiintynyt veikkauksissa jo kauan.

   Poista
 4. Olen melkoisen varma, että palkinnon saa joku, josta en ole koskaan kuullutkaan. Mutta heitän nyt vaikka Chimamanda Ngozi Adichien, joka saattaisi olla henkilö, joka joskus tulee Nobelin saamaankin! Toinen veikkaukseni on Margaret Atwood.

  Kotimaisista kirjailijoista Tove Jansson olisi aikoinaan palkinnon ansainnut. Elossa olevista se voisi ehkä olla Sofi Oksanen, koska hän on menestynyt niin hyvin maailmallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpostihan siinä niin käy, että palkinnon saaja on aivan tuntematon. Adichie on varmaan vielä liian nuori ja Atwood paininee samassa sarjassa kuin viimevuotinen Munro.

   Niinpä niin, Jansson. Eiväthän ruotsalaiset antaneet Nobelia Astrid Lindgrenillekään.

   Poista
 5. Unohin sen suomalaisen ja se on Donnerin Jörgga :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donner?! Osaatpa yllättää.

   Poista
  2. Kyllähän jos Jörggan taustoja ja hänen tuotantoaan.. ynnä palkintoja tarkastelee, niin miksipä ei :) Olen lukassu joskus pari kirjaa, niiden kymmenien joukosta. Nytkin Isä ja poika odottelee tuossa hyllyn reunalla. On aika "ehtivä" ja monitoiminen mies.

   Poista
  3. Olen lukenut yhden Donnerin kirjan, mutta siitä on niin kauan, etten muista kirjan nimeä, enkä paljon muutakaan kirjasta. Sen muistan, että se ei tuntunut mitenkään erikoisen hyvältä, ennemminkin keskinkertaiselta.

   Poista
 6. Philip Roth. Vihdoinkin.

  Kotimaisista en osaa sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Rothin palkintoa on odotettu kauan.

   Poista
  2. Hyvä Juha, hyvä Margit, on suorastaan häpeä, että Philip Roth ei ole saanut Nobelia. Luen Ihmisen tahran aina uudestaan ja uudestaan...Muitakin Rotheja hyllystäni löytyy.

   Olkoon voittaja Roth!

   Suomalaisista äänestän Riikka Peloa.

   Poista
  3. PS. Mutta kannattaa varautua, että sen voi joskus vielä todellakin saada Oates tai idolini Ian McEwan.

   Poista
  4. Siis lisää ääniä Rothille!
   Minulla on vielä Pelon kirja lukematta kaikista kehuista huolimatta.

   Poista
 7. Boualem Sansal tai Taslima Nasrin


  Suomalaisista Sofi Oksanen tai Pirkko Saisio

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sansalia en tiennyt ennestään, piti taas turvautua googleen. Muuten sinulla on mukavasti naisia ehdokkaina.

   Poista
  2. Jos vain 13 naista on saanut Nobelin, niin olisihan se aika tasata tätä huutavaa vääryyttä. Tove Jansson olisi ollut suosikkini !!! Onhan Selma Lagerström ja Viidakkokirjan Kipling saaneet Nobelin ja moni muu joka on kirjoittanut myös lastenkirjoja.

   Poista
  3. Tuo vääristymä jatkuu edelleen. Eihän nykyisinkään edes joka toinen nobelisti ole nainen. Muistan, kun Toni Morrison palkittiin, lehdet otsikoivat "musta naiskirjailija sai Nobelin". Milloinkohan kirjoitettaisiin "valkoinen mieskirjailija"?

   Poista
 8. Toivon palkintoa Paul Austerille mutta pahoin pelkään että hän ei sitä saa.

  Kotimaisista antaisin palkinnon Kirsi Kunnakselle mutta hänen tuotantonsa ei taida olla riittävän "painavaa" näihin karkeloihin. Olkoon kotimainen ehdokas siis Juha Seppälä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auster on näitä vakioehdokkaita.

   Kunnas, kuten edellä Jansson ja Lindgren. Nobelia ei taideta antaa lastenkirjailijaksi mielletylle. Juha Seppälää en ole lukenut, täytyy myöntää.

   Poista
 9. Salman Rushdielle soisin Nobelin. Kotimaiset... no, luen liian vähän kotimaista mutta sanotaan suosikkini Leena Krohn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen veikkaus Rushdielle! Leena Krohn tuntuu olevan suosiossa.

   Poista
 10. Minä veikkaan, että Nobel menee pitkästä aikaa Afrikan mantereelle, ja saajaksi veikkaan André Brinkiä. En ole hänen kirjojaan vielä lukenut, mutta aikonut kyllä kauan. Minulla on vahva tunne, että hänestä tulee vielä suursuosikkini. Toisena nimenä nostan ihanan Kazuo Ishiguron.

  Suomalaisista soisin Nobelin aika monen muun kommentoineen tavoin Leena Krohnille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Afrikkalainen kirjailija voisi tosiaan tulla palkituksi.
   Ishiguro on minunkin nykykirjailijasuosikkejani.

   Poista
 11. Olisin halunnut vastata Atwoodin, mutta uskon Munron vieneen tuon mahdollisuuden. Toisaalta vastaukseni on aika selvä eli Handke. Myös Brink olisi mieleeni.
  Kotimainen mietityttää....todella... Sanotaan nyt Pirkko Saisio.

  VastaaPoista
 12. Vastaukset
  1. Bob Dylan on esiintynyt veikkauksissa kauan. Olen lukenut hänen omaelämäkertansa. Sekin on hyvä kirja.

   Poista
  2. Jotta Anonyymi voisi osallistua arvontaan, tarvittaisiin jonkinlainen tunniste.

   Poista
 13. Saran kanssa tätä veikkailimme ja Brink voisi olla vahvoilla. Ian McEwan taitaa olla vielä liian nuori.

  Leena Krohn saa minunkin pisteeni kotimaisista kirjailijoista. Olli Jalonen kintereillään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brink, miksei. Leena Krohn taitaa voittaa Suomi-osion.

   Poista
 14. Nobel-palkintoa toivoisin Margaret Atwoodille tai Haruki Murakamille, vaikka jotenkin epäilen, ettei kumpikaan sitä tänäkään vuonna saa.
  Leena Krohn on suomalaisista sen verran kova, että minäkin vastaan hänet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten Ulla tuolla edellä toteaa, olisi yllätys, jos Atwood saisi Nobelin heti Munron jälkeen. Murakami on tosiaan vedonlyöntilistojen ykkössuosikki.

   Poista
 15. Ulkomaisista toivon vanhaa suosikkiani Milan Kunderaa. Ei kyllä varmaan ole mitään tsäänssejä hänellä. Suomalaisista minäkin kannatan Krohnia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kundera taisi olla aikaisemmin enemmän mukana veikkauksissa. Krohn on ylivoimainen suomalaissuosikki.

   Poista
 16. Rushdie tai Roth on veikkaukseni tässä järjestyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt Rushdiella ja Rothilla on molemmilla muutama kannattaja.

   Poista
 17. Tahtoisin, että runoilija, muusikko Bob Dylan saisi kirjallisuuden Nobel- palkinnon 2014, koska hän on taiteilija, joka "...produced in the field of literature the most outstanding work in an ideal direction" . Suomessa palkinnon voisi saada kirjailija Pirkko Saisio. Hänen tuotantonsa sopisi tuohon samaan Alfred Nobelin perusteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bob Dylan on musiikissa (myös siis sanoituksissa) minun suosikkejani. Olen käynyt useimmissa hänen konserteissaan Suomessa.

   Poista
 18. Tuolla aiemmin mainitun André Brinkin soisin kyllä palkinnon pokkaavan. Upeita teoksia on kirjoittanut. Ja toinen tulee Amerikan mantereelta, vaikka sille mantereelle menikin palkinto viime vuonna, mutta Jayne Anne Phillipsis on rautaa (on varmaan kyllä liian nuori). Ja olisihan näitä vaikka miten paljon, niitä suosikkeja meinaan, mutta oon mukana nyt Brinkillä ja Phillipsillä. Jätän ne muut sitten ensi vuoteen. :-)

  Suomalaisista Sofi Oksanen ja Leena Lander.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut vain yhden Phillipsin kirjan eli Koneunia. En oikein innostunut siitä. Pitäisi ehkä lukea häneltä jotain muutakin.

   Poista
 19. Palkinnon saaja on luultavasti joku itäeurooppalainen tai afrikkalainen kirjailija, josta en ole ikinä kuullutkaan, mutta veikataan vaikka Ali Smithiä.

  Aika vaikea tuo toinen kysymys! Tekisi mieli sanoa Joel Haahtela, mutta sanotaan nyt kuitenkin Kreetta Onkeli, koska hänessä on vähän enemmän "särmää". ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy tunnustaa, että en ole lukenut kummankaan ehdottamasi kirjailijan teoksia (enkä muuten Haahtelaakaan).

   Poista
 20. Vastaan uhmakkaasti Joyce Carol Oates, vaikka maailmankirjallisuuden tuntemukseni olisikin näin mitätöity ;) No ei, en oikeastikaan tunne maailmankirjallisuutta, vaan pyörin yhä täällä länsimaisessa kuplassani.

  Suomalaisista en oikein osaa sanoa, sillä luen enemmän käännöskirjallisuutta. Sanotaan nyt kuitenkin se Sofi Oksanen, kun on sen verran ja yllättävän korkeille sijoituksille vedonlyöntiveikkauksissakin päässyt!

  VastaaPoista
 21. Minä toivoisin, että palkinto menisi David Grossmanille (jonka Sinne missä maa päättyy on minulla parhaillaan kesken, vaikuttava romaani). Se voi olla mahdollista muutenkin, ellei sitten Israelin ja Palestiinan tilanne vaikuta tähän. Grossman on toisaalta pasifisti, joten sopisi sittenkin. Saa nähdä.

  Margaret Atwood ansaitsi Nobelin, mutten nyt pariin vuoteen usko hänen mahdollisuuksiinsa.

  Kotimaisista vain Sofi Oksasella olisi mahdollisuuksia. Ei vielä, mutta joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut Grossmania, mutta moni muukin on kehunut häntä. Pitänee lukea.

   Poista
 22. 1. Veikkaan ja toivon Nobelia Jhumpa Lahirille tai Kerstin Ekmanille. (Enemmänkin siis _toivon_, en usko että kumpikaan saa tänä vuonna vaan viimevuotisen Munron jälkeen sen saa joku, jota en osaa ollenkaan arvata :) )

  2. Suomalaiskirjailijoista toivoisin palkintoa Kirsi Kunnakselle, näin juhlavuodenkin kunniaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahiri ja Ekman ovatkin uusia nimiä tässä veikkauksessa. En oikein usko Ekmanin mahdollisuuksiin, koska Tranströmerin palkinnosta on niin vähän aikaa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.