perjantai 12. kesäkuuta 2015

Ian Rankin: Musta kirja

Eräs tuttavani suositteli minulle Ian Rankinia ja hän sopiikin hyvin dekkariviikolle. Kiinnostukseni lisääntyi, kun huomasin, että kirjat sijoittuvat Edinburghiin. Edinburgh on niitä paikkoja, joissa haluaisin käydä, mutta en ole vielä tullut käyneeksi. Rankin kirjoittaa sarjaa, jossa päähenkilönä on komisario John Rebus. Musta kirja on sarjan neljäs osa. Lähikirjastossa ei sattunut olemaan varhaisempia osia. Tämän kirjan lukemista ei haitannut yhtään, vaikka en ollut lukenut Rebusin aikaisemmista tutkimuksista.

Rebus selvittelee Mustassa kirjassa maineeltaan epämääräisen Central Hotelin tulipaloa ja palon jäljiltä löytyneen ruumiin henkilöllisyyttä. Juttu on viisi vuotta vanha ja oikeastaan Rebusin pitäisi tehdä jotakin ihan muuta, mutta hän on jääräpäinen ja tutkii, mitä haluaa, kun on mielestään päässyt jäljille. Samaan aikaan hän yrittää korjata suhdettaan naisystäväänsä Patienceen. Rebusin velikin, entinen linnakundi, ilmestyy Edinburghiin ja hänellä on oma osansa juonessa.

Musta kirja toi minulle mieleen yksityisetsivädekkarit, vaikka Rebus on poliisi, eikä työskentele yksin. Kirja alkaakin Rebusin läheisen työtoverin pahoinpitelystä. Ehkä yksityisetsivämäisyys johtuu juonikuviosta, jossa kaiken takana on näennäisesti kunniallista elämäää viettävä suurrikollinen (tuo ei ole juonipaljastus, jahdattavan henkilöllisyys on tiedossa heti alussa). Yksityisetsiviin ajatuksen vievät myös rähjäiset pubit, pikkurikolliset ja suojelurahat.

Tämän luki ihan mielellään ja sarjan muita osia voisi myös lukea ajanvietteenä. Mutta ei Ian Rankin Henning Mankellin veroinen kirjoittaja ole, vaikka kansipaperin liepeessä niin vihjataan.

Ian Rankin: Musta kirja
Suomentanut Heikki Salojärvi
Blue Moon 2003, 334 s.
Päällyksen kuva Mikko Hietaharju
Englanninkielinen alkuteos The Black Book 1993

10 kommenttia:

 1. Mukavaa, että tutustuit Rebus-dekkareihin. Minä pidän näistä tosi paljon. Mankelliin en ole koskaan päässyt oikein sisälle, mutta pitäisi ehkä kokeilla uudelleen. Edellisestä yrityksestä on jo vuosia. :)

  VastaaPoista
 2. Minäkin luin yhden Rebusin, silloin kun luin enemmänkin skottikirjallisuutta. Kirja oli nimeltään Riippuva puutarha ja liikkui Edinburghin alamaailman huumebisneksissä. En ihastunut, mutta mieleeni jäi kytemään pieni polte lukea edes jokin muukin Rankinin Rebus-dekkari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä jäi juuri sellainen olo, että Rankinia voisi kokeilla enemmänkin. Katsoin kustantajan sivuilta, että häneltä on suomennettu jo 15 kirjaa.

   Poista
 3. Ian Rankin on tuttuakin tutumpi nimi, mutta enpä ole tullut lukeneeksi osittain juuri siksi, että olen olettanut (aivan oikein ilmeisesti) että hän kirjoittaa sarjaa. Minä en oikein voi kesken sarjaa hypätä mukaan, koska olen melko pakkomielteinen. Voisi ehkä kaivella joskus Rankinin ensimmäinen Rebus-dekkarin ja kokeilla sitä. Skotlantiin ja siellä Edinburghiin sijoittuva dekkari toki kiinnostaa! Olen käynyt Edinburghissa, joten miljöö on siinä mielessä tuttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edinburghin tunteminen auttaisi pääsemään paremmin sisään Rankinin kirjojen miljööhön. Ainakin tässä mainittiin nimeltä esimerkiksi kaupunginosia ja katuja.

   Poista
 4. Dekkarit ovat minulle yleisesti vieraita, mutta tämä vaikuttaa kyllä arvostelun perusteella kiinnostavalta. Pitääpä ehkä vilkaista joskus tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut Rankinilta vain tämän yhden kirjan, joten en osaa sanoa mitään hänen kirjojensa yleisestä tasosta. Saatan kyllä kokeilla häneltä muutakin.

   Poista
 5. Kyllähän Rankin sarjaa kirjoittaa sikäli, että Rebus vanhenee, mutta kyllä kirjoja voi lukea eri järjestyksessä, niin minä olen tehnyt (lukenut kai kymmenen), enkä ole kokenut sen haitanneen. Minusta kirjat ovat vain parantuneet, Musta kirja on alkupäästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että kirjat paranevat sarjan edetessä. Kuulostaa lupaavalta.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.