keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Robert Seethaler: Der letzte Satz

 

Der letzte Satz (Viimeinen lause) on romaani Gustav Mahlerista. Mahler on laivalla matkalla New Yorkista Eurooppaan. Hän on sairas ja tietää kuolevansa pian. Hän istuu peittoihin käärittynä laivan aurinkokannella. Muistot nousevat mieleen.

Ylistävä vastaanotto New Yorkissa. Kahdeksannen sinfonian hurmioitunut ensiesitys Münchenissä. Suuria voittoja enemmän Mahler miettii riitojaan wieniläisten konservatiivisten musiikkipiirien kanssa ja mieletöntä työtahtiaan, joka oli osasyy terveyden heikkenemiseen. Ja miksi hän sävelsi liian vähän!

Alma, rakas ja ihana Alma. Pyörryttävä rakastuminen ja nopea avioituminen. Onni alkoi hiipua työn viedessä liikaa aikaa. Alma lohduttautui toisen miehen sylissä. Se teki kipeää, mutta vielä enemmän sattui vanhemman tyttären kuolema kurkkumätään. Korvissa kuuluivat ikuisesti äänet, jotka syntyivät tytön yrittäessä epätoivoisesti hengittää.

Kirjan nykyajassa Mahler keskustelee ainoastaan nuoren kansipojan kanssa. Pojan tehtäväksi on annettu kuuluisan matkustajan hyvinvoinnista huolehtiminen. Matkalla ovat mukana Alma ja nuorempi tytär, mutta Mahler keskustelee Alman kanssa vain kansipojan välityksellä.

Der letzte Satz on suuren taiteilijan viimeinen matka. Kuoleman lähestyessä ajatus on: ”Minun pitäisi jäädä vielä vähäksi aikaa.”

Itävaltalaiselta Robert Seethalerilta on suomennettu kirjat Tupakkakauppias ja Kokonainen elämä. Romaania Der letzte Satz ei ole ainakaan vielä suomennettu.

Tähän kirjaan liittymätön asia: Kun menin kustantajan sivuille etsiäkseni kuvaa kirjan kannesta, etusivulla mainostettiin isolla Terhi Kokkosen Rajamaan tänä vuonna ilmestynyttä saksannosta Arctic Mirage (jostain syystä saksannoksen nimi on englanninkielinen).


Robert Seethaler: Der letzte Satz
Hanser Berlin 2020, 2. painos, 126 s. (1. painos myös 2020)

***********

Helmet-haaste: kohta 7. Kirjassa rakastutaan.

6 kommenttia:

 1. Tämä kirja on ollut listalla, mutta päässyt unohtumaan, nyt varasin sen heti kirjastosta. Mahler ja puolisonsa Alma ovat kestosuosikkiaiheeni 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Mahler ja Alma kiinnostavat, niin tämä kannattaa ehdottomasti lukea.

   Poista
 2. Kaksi aiempaa mainitsemaasi olen lukenut ja Seethalerin tyyliin tykästynyt: Seethaler osaa asiansa, herkän ja hienoviritteisen tekstin tuottamisen kyvyn,
  josta on suureksi iloksi meille kaikille turhaan hötkyileville ja hätäileville, uutistulvan pyörteissä porskutteleville ja tuskaileville Telluksen tallaajille. Kokonaiselle elämälle : painokas kyllä!! Rauhallinen, rauhoittava & vakuuttava kokonaisuus.
  Joten kiitos esittelystä ja odotankin suurella mielenkiinnolla tämän suomennosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Tupakkakauppiaan alkukielellä ja silloin ihastuin Seethaleriin. Kokonainen elämä on vielä lukematta. Sinun painokas kylläsi on vahva suositus kirjalle.

   Poista
 3. Käännöskirjallisuuden menekki on Suomessa ihan uskomattomissa pohjalukemissa käsittääkseni, joten varmasti jokaista käännöspäätöstä punnitaan tarkasti. Voisin kyllä tutustua kirjailijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seethalerilta on kaksi kirjaa käännetty, joten jospa tämäkin.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.