maanantai 11. heinäkuuta 2022

Riitta Jalonen: Todistaja Brigitin talossa

 

Iiris on nuori free lance -toimittaja, joka matkustaa vuodeksi Irlantiin. Hän asuu vuokralla Brigitin talossa. Iiris on todistajana leski Brigitin ja isä O’Connorin jokaviikkoisissa sunnuntain teehetkissä. Iiris ja Brigit ystävystyvät. Vuosia myöhemmin, oman kipeän avioeronsa jälkeen, Iiris matkustaa uudelleen Irlantiin. Brigit on silloin jo kuollut.

Brigit on saanut nimensä Irlannin suojeluspyhimyksen mukaan (Saint Brigid of Kildare). Itse tiesin irlantilaisista pyhimyksistä ennestään vain Pyhän Patrickin. Iiris tekee Brigitin ja isä O’Connorin kanssa pyhiinvaelluksen Croagh Patrick -vuorelle, vaikka ei olekaan roomalaiskatolinen. Myöhemmällä matkallaan Iiris käy Pyhän Brigitin muistopaikoissa. Lukiessa tuntui välillä, että kirjaa voisi käyttää matkaoppaana niihin.

Pyhään Brigitiin kiedotun kirjan varsinaisena aiheena on epäonnistumaan tuomittu rakkaus ja uuden elämän aloittaminen.

Mitä ihailemista on sellaisessa rakkaudessa, josta ei tule yhtään mitään.

Irlannista ja pyhimystaruista kiinnostuneelle lukijalle tällä kirjalla on paljon annettavaa. Yksityiskohta, jonka tajusin vasta kirjan luettuani, on että nimi Riitta vastaa Brigitiä suomeksi. Riitan nimipäivä on samana päivänä kuin Pyhän Brigitin juhlapäivä eli 1. helmikuuta.


Riitta Jalonen: Todistaja Brigitin talossa
Tammi 1998, 205 s.

***********

Helmet-haaste: kohdat 47.–48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun. Toinen kirja tähän kohtaan on Olli Jalosen Merenpeitto.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, jotenkin tämä Jalosen kirja on mennyt minulta täysin ohi! Vaikuttaa tosi kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tämä kirjahan on jo yli 20 vuotta vanha, joten se ei enää ole niin esillä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.