lauantai 20. helmikuuta 2016

Kåre Halldén: Samppanjaruhtinas

Samppanjaruhtinas on ensimmäinen kirja Halldénin Wine Crime -sarjassa. Toinen osa Cavakuningas on myös jo suomennettu. Alkusanoissa kirjailija kertoo, että Samppanjaruhtinas on todellinen henkilö. Alkuperäinen ruotsalainen nimi Champagneführern paljastaa, että natsithan tässäkin ovat taustalla.

Ruotsalainen tietokoneasiantuntija Harald Poppe on tullut lähteneeksi samppanjamatkalle Ranskaan, vaikka ei tiedä samppanjasta oikeastaan mitään. Tutustumiskierroksella maailmankuulun samppanjatalon kellareihin hän löytää tuskissaan olevan vanhan miehen, joka kuolee Haraldin voimatta tehdä mitään. Kuollut – murhattu - on ollut paikallinen julkkis, kellarimestari, joka on kehittänyt esimerkiksi samppanjatalon kuuluisimman tuotteen. Poliisitutkinnan lomassa Harald tutustuu kellarimestarin lapsenlapseen Isabelleen, jolla on oma pientila. Romanssi on kehitteillä.

Nykyhetken tapahtumien välissä on katkelmia 1940-luvulta, jolloin Champagnen alue oli saksalaisten hallussa. Rikoksen juuret löytyvät sota-ajalta, rakkauksista ja omaisuusjärjestelyistä.

Samppanjaruhtinas on kepeähkö rikosromaani. Arvoitusdekkariksi se ei ole kummoinen, koska mahdollisia murhaajia on kovin vähän ja historiaosuuksissa paljastetaan paljon. Ilma on kuitenkin lämmin, maisemat kauniita ja samppanja hyvää. Helmikuisen räntäsateen keskeltä pääsi tämän kirjan parissa pakenemaan hetkeksi pois.

Kåre Halldén: Samppanjaruhtinas
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
Tammi 2013, 397 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Champagneführern 2011

2 kommenttia:

  1. Luin tämän viime kesänä ja se sopi ihan hyvin kepeisiin kesätunnelmiin. Vähän höpsö tapaus kyllä ja hahmoissa epäuskottavuutta, mutta kelpaa viihteeksi. Jatko-osiin en tosin tunne oikein minkäänlaista vetoa.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.