tiistai 31. tammikuuta 2023

Poul Anderson: Tau nolla (klassikkohaaste)

 

Poul Andersonin Tau nolla on scifi-klassikko vuodelta 1970. Siinä lähetetään Maasta avaruusalus kohti Beta Virginis -tähden planeettaa, jonka arvellaan olevan sopiva ihmisen asuttavaksi.

Tau nolla ei ole millään tavoin humoristinen, mutta siitä huolimatta sen alku hymyilytti minua. Ihmettelin, miksi kirja alkaa Tukholmasta, jossa ensimmäinen esiteltävä ihminen on avaruusaluksen ensimmäinen upseeri Ingrid Lindgren. Selitys seurasi pian. Ollaan 2200-luvulla. Maapallolla on käyty ydinsota. Siitä selvinneet ovat päättäneet yleisestä aseistariisunnasta ja eräänlaisesta maailmanpoliisista.

Kenelle voimme uskoa kaikki planeettasurma-aseet ja rajattomat valtuudet tutkimusten ja pidätysten suorittamiseen? No, maalle, joka on kyllin suuri ja nykyaikainen tehdäkseen rauhantyöstä suurteollisuutta, mutta joka ei ole niin suuri että se kykenisi valloittamaan muut tai pakottamaan ne taipumaan tahtoonsa ilman kansojen enemmistön tukea, maalle josta kaikki ajattelevat jokseenkin hyvää. Sanalla sanoen, Ruotsille.

Kun avaruusalus Leonora Christine lähetetään matkaan, ajatus on, että matka kestää aluksen ajassa viisi vuotta. Jos planeetta osoittautuu elinkelpoiseksi, aluksen 50-henkinen miehistö jää sinne ja perustaa siirtokunnan. Muussa tapauksessa he palaavat takaisin. Kirjan nimessä oleva tau on suhteellisuusteorian yhtälöissä oleva tekijä, jonka arvo lähestyy nollaa, kun liikkuvan kappaleen – kuten avaruusaluksen – nopeus lähestyy valonnopeutta. Samalla aluksessa kahden tapahtuman välillä kuluva aika on tau kertaa paikallaan pysyvän havaitsijan mittaama aika. Aluksessa aika siis kulkee hitaammin. Maasta katsottuna Leonora Christinen matkan piti kestää noin 32 vuotta, koska aluksen moottori pystyi kiihdyttämään lähes valonnopeuteen.

Kaikki ei suju suunnitelmien mukaan, vaan tapahtuu onnettomuus, jonka jälkeen alusta ei enää pysty jarruttamaan. Se kiihdyttää koko ajan ja nopeus lähenee ja lähenee valonnopeutta (jota mikään kappale, jolla on massaa, ei voi saavuttaa). Ongelmasta kyllä selvitään lopuksi tavalla, joka on jokseenkin uskomaton.

Leonora Christinen miehistöstä nostetaan Ingrid Lindgrenin ohella esille muutama muukin. Matkalla on tietysti eri alojen tieteentekijöitä ja muuta henkilöstöä. Haitaria soittava lääkäri on nimestä päätellen suomalainen. Koska perillä pitäisi perustaa siirtokunta eli lisääntyä, aluksella yritetään etsiä paria. Ihmissuhdekuviot parinvaihtoineen ja mustasukkaisuuksineen ovat hieman kökköjä ja tuntuvat päälle liimatuilta. Tieteelliset asiat on selostettu sujuvammin. Niissäkin on tietysti tapahtunut muutoksia kirjan ilmestymisen jälkeen. Esimerkiksi aluksen Bussard-moottori ei nykytiedon mukaan toimisi (googlasin). Kirjailija on ollut aikaansa edellä lähettäessään aluksen kohti eksoplaneettaa. Niitä ei ollut vuonna 1970 vielä löydetty. Ensimmäinen varmistettu eksoplaneetta löytyi vasta 1992.

Tieteiskirjallisuuden klassikkona Tau nolla oli tutustumisen arvoinen, vaikka sen kirjalliset ansiot olivat osin puutteellisia.

Poul Anderson: Tau nolla
Suomentanut Veikko Rekunen
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa 1981, 189 s.
Englanninkielinen alkuteos Tau Zero 1970

Kuva: Niina T./Yöpöydän kirjat

Klassikkohaasteen 16 koontipostaus on blogissa Kirjaluotsi.

Olen osallistunut kaikkiin kirjabloggaajien klassikkohaasteisiin. Aikaisempien haasteiden kirjani: 

  1. Volter Kilpi: Alastalon salissa
  2. J. W. von Goethe: Nuoren Wertherin kärsimykset
  3. Johannes Linnankoski: Laulu tulipunaisesta kukasta
  4. Aino Kallas: Sudenmorsian
  5. Maria Jotuni: Arkielämää
  6. Minna Canth: Hanna
  7. Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 1
  8. Federico García Lorca: Mustalaisromansseja
  9. Junichiro Tanizaki: Makiokan sisarukset
  10. Jane Austen: Kasvattitytön tarina
  11. Arvid Järnefelt: Isänmaa
  12. L. Onerva: Mirdja
  13. Simone de Beauvoir: Mandariinit
  14. Multatuli: Max Havelaar
  15. François Rabelais: Pantagruel. Dipsodien kuningas

***********

Helmet-haaste: kohta 21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta.

22 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! En ollut ennen tästä edes kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tau nolla taitaa olla aika tuntematon, vaikka luetaankin omassa lajissaan klassikoksi.

      Poista
  2. Minusta on hurjan mielenkiintoista, miten innovatiivisia ja tosiaankin aikaansa edellä nämä scifikirjailijat ovat omana aikanaan olleet. Viittaus vaikkapa tuohon eksoplaneettaan, jota ei edes kirjan kirjoittamisen aikoihin ollut löydetty. Itsekin luin tosiaan tähän haasteeseen scifiä ja siinä tuotiin esille teknologiaa, jota ei siihen aikaan ollut mutta nykyään (tosin erilaisessa muodossa) on. :D

    Tästä kirjailijasta en ollut aiemmin kuullutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luen silloin tällöin scifiä, ja uskomattoman hienojahan kirjailijoiden kehitelmät usein ovat. Tämä kirja perustuu pitkälti suhteellisuusteoriaan, joka on faktaa.

      Poista
  3. Tämä ei ole minulle tuttu kirja tai kirjailija. Kuulostaa aikamoiselta scifi-seikkailulta. Huvittavia nuo ihmissuhdeviritykset. Kamala ajatus, että olisi pakko lisääntyä ja löytää pari jostain rajatusta nörttijoukosta 🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmissuhdeasiat oli lisäksi esitetty varsin kömpelösti ja ennalta arvattavasti.

      Poista
  4. Scifiä täälläkin, liekö kovin usein näin moni valinnut samalle haastekerralle tätä genreä. :) Ei nimittäin blogiarjessa scifiin yleensä törmää.

    Kuulostaa kyllä aika kiehtovalta. Kyllä on kirjailijalla mielikuvitusta. Ingrid Lindgren hymyilyttää minuakin, ketkäpä olisivat tuollaiseen hommaan yhtä hyviä kuin ruotsalaiset. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, yllättävän paljon on scifiä tällä kertaa. Kirjailija Andersonin suku on alun perin Tanskasta. Sekin ehkä vähän selittää.

      Poista
  5. Enpä ole koskaan kuullut tällaisesta teoksesta. Scifiä tulee muutenkin luettua melkoisen vähän, joten eipä tuo liene ihme. Ehkä voisikin johonkin tulevaan klassikkohaasteeseen valita scifiä luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja ei kuulu kaikkein tunnetuimpiin scifi-klassikoihin.

      Poista
  6. Outo nimi minullekin. Tau-nimisen tytön kyllä tunsin pienenä, olivatkohan vanhemmat lukeneet tätä? Scifi kiehtoo periaatteessa kyllä. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämänkertainen kirjailijani tuntuu olevan useimmille tuntematon. Tau nimenä? Kreikkalaisista aakkosista vain Myy on tullut vastaan.

      Poista
  7. Ihanan paljon scifiä ja fantasiaa tällä kierroksella! Olisiko sitten kaivattu kollektiivisesti jotain muuta kuin realismia arkeemme. Tätä en ole lukenut tai edes aiemmin kuullutkaan - kiitos siis postauksestasi! Laitoin kirjan varaukseen kirjastoon, sillä minulla on menossa parhaillaan intensiivinen scifikausi ja tämä vaikutti joistakin aikalaiskömpelyyksistään huolimatta hyvin kiinnostavalta.

    VastaaPoista
  8. Mulla oottaa tää kirja hyllyssä lukemistaan. Vaikuttaa kyllä kiinnostavalta kaikesta huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ensimmäinen kommentoija, joka tietää kirjan ennestään. Jos scifi yhtään kiinnostaa, niin tämä kannattaa lukea.

      Poista
  9. En ole lukenut mutta nimi on tuttu, kovan scifin piirissä tosiaan ymmärtääkseni nauttii klassikkoarvostusta vaikkei olekaan breikannut laajempaan tietoisuuteen, enkä minäkään oikein tiennyt mitä tämä käsitteli.
    Kovassa scifissä on kyllä usein hyviä ja innovatiivisia ideoita mutta en kovin usein kuitenkaan ole niille kirjoina lämmennyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kirjassa on paljon suhteellisuusteorian selitystä; siinä saattaa olla syy siihen, ettei ole saavuttanut suurta suosiota lukijoiden keskuudessa.

      Poista
  10. Scifi ei ole koskaan houkutellut puoleensa, mutta esittelit kirjan tosi kiinnostavasti. Eksoplaneettoja löytyy nykyisin jatkuvasti. Saa nähdä, milloin Elop alkaa lennättää turisteja sinne ;)

    VastaaPoista
  11. Tämä on minulle(kin) aivan tuntematon klassikko, mutta kiinnostavan kirjan olet löytänyt klassikkohaasteeseen. Luen tosi vähän scifiä, ja ajattelin, että jokin scifi-kirja saattaisi olla hyvä valinta Helmetin tämän vuoden haastekohtaan 44. (genre jota et yleensä lue). Sivumäärä on tässä maltillinen, ja sisältökin aika hupaisa, tavallaan... Oulun kirjastossa näkyy olevan Tau nollaa pari kappaletta, ovat lainassa ja yksi varauskin on, joten kyllä tätä näemmä luetaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niina tuossa edellä kirjoittaa varanneensa tämän. Mutta siis tämän voi hyvin lukea, vaikka ei yleensä scifiä harrastaisikaan.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.